Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > La Processó

Festa de Corpus

La processó s'inicia dins la Catedral

La Custòdia sortint de la Catedral

La baixada per les escales de la Catedral

La Custòdia a Sant Feliu

Girona celebra una de les processons de Corpus més antigues de Catalunya. Documentada ja a principis de segle XIV, ha perdut bona part de tot el seu esplendor com a festa ciutadana, però manté el privilegi de ser una de les celebracions litúrgiques més importants de tot l’any d’entre les que celebra la comunitat cristiana gironina.

Notícies històriques de la festa

La processó i festa del Corpus de Girona és una de les més antigues d’entre les que consten documentades a Catalunya. La primera notícia escrita de la celebració de Corpus a Girona correspon a l’any 1320. En aquell temps, al matí tenia lloc una missa i la processó general que, tot i no se sap quin itinerari seguia exactament, hi ha constància que també incloïa diverses representacions escèniques “de caràcter sacre” a les places per on passava.

Un dels trets més destacats de la festa tal i com se celebrava fins fa no gaires anys era que també desfilaven a la processó una l’àliga, que és una de les més antigues de Catalunya (del 1513 i que va sortir fins l’any 1979), els gegants i cap-grossos (aquests darrers de 1868), una mulassa i un drac (ja documentat al segle XVI i que va sortir fins l’any 1859) i un lleó (fins el 1859). Els gegants actuals sembla que són del 1859 i restaurats el 1925.

Malauradament tots aquests entremesos de caràcter profà i que havien format part indestriable de la festa han estat exclosos de la celebració actual, a l’espera que algú els reinstauri.

La festa avui

La Festa de Corpus de Girona té lloc el diumenge de Corpus al vespre. Al matí es guarneixen els carrers dels voltants de la basílica de la Catedral de Girona i part dels carrers del centre històric. Als balcons i finestres s’hi instal·len domassos i altres peces de roba noble, mentre que alguns carrers s’encatifen amb flors de tots els colors i tipus.

La part posterior de l’interior de la Catedral, la que dóna a la porta principal i serveix de benvinguda als fidels, té una gran catifa de flors al terra.

L’acte principal de la festa és la processó general, que comença una vegada acaba la missa que té lloc al vespre a la Catedral. La processó s’inicia a l’interior de la Catedral i acaba a l’excol·legiata de Sant Feliu.

Un dels moments més emotius i més espectaculars de la festa és, al principi de la processó, quan tota la comitiva inicia el descens per les escalinates empinades de la Catedral de Girona. Amb el sol ponent-se a l’horitzó, la comunitat cristiana i la casta sacerdotal desfilen solemnes acompanyant la Custòdia del Corpus que conté la sagrada forma, símbol esfèric del Cos de Crist.

Aquesta Custòdia del Corpus és una peça excepcional del segle XV atribuïda a Francesc Artau.

La processó està encapçalada pels portants de la Creu, una comitiva de nenes que escampen pètals de flors pel terra, els fidels que han assistit a la missa en fila índia, a banda i banda, dos sacerdots que fan anar unes grans portadores d'encens i finalment els portadors de la custòdia, que van custodiats per diferents portadors d'uns grans ciris encesos.

En els darrers anys, s’està mirant de recuperar també l’esperit popular i participatiu de la celebració, especialment pel que fa a la processó a l’exterior de la basílica.

El Corpus, una festa de Barcelona
de Déu Domènech, Joan / Ajuntament de Barcelona
Aquest llibre contribueix a recuperar per a la memòria col·lectiva la història ...

Els personatges del Corpus alcudienc al segle XVIII: les àguiles i Sant Joan Pelós, David, àngels, apòstols, Barba Roja i el dimoni
Mayol Llompart, Antoni / Ajuntament d'Alcudia. Àrea de Cultura
Aquest llibre és una aportació al coneixement de la festa del Corpus a ...