Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > La Processó

Moltes festes de Corpus s'originen al voltant d'una gran processó que té dues parts ben diferenciades: la profana i la religiosa. La primera està formada pels entremesos festius (gegants, nans, mulasses, lleons, àligues, etc) i tots els representants socials, mentre que la segona és la que acompanya la Custòdia sota pal·li que conté l'òstia que representa el Cos de Crist i acompanyats pels nens i nenes que durant l'any han rebut la primera comunió. Les cases llueixen domassos, els carrers s'encatifen i es llancen pètals de flors des dels balcons i finestres al pas de la processó. En la majoria de casos la part religiosa conviu amb la resta d'elements de la festa però en d'altres la comitiva religiosa s'ha quedat sola, perdent part del lluïment que havia caracteritzat la festa des dels seus inicis. I és que aquesta processó havia estat la manifestació cívica més important de l'any en moltes poblacions catalanes: hi desfilava tothom, tot el "cos social" agrupat en gremis, cadascun dels quals portant el seu penó identificador. I és que antigament la processó no era organitzada per l'església si no pel comú de les poblacions amb intervenció de l'església.

Festa de Corpus
Solsona (el Solsonès)
El foc i la pólvora de trabucaires i tronades, juntament amb els improperis, la Custòdia i els altres entremesos de les comparses són l'eix de la festa del Corpus de Solsona, una diada que es celebra des d'almenys l'any 1331 i que té en les tandes de ballets de diumenge de Corpus i la Roda de Foc els seus actes més destacats.

Festa de Corpus
Ontinyent (la Vall d'Albaida)
Ontinyent celebra un dels Corpus Christi més emotius de tot el País Valencià. Una processó religiosa d'aires plenament festius que enfonsa les seves arrels enllà de la història i que s'ha anat enriquint, en els darrers anys, amb la recuperació de molts entremesos que s'havien perdut i que fan lluir la festa amb gran esplendor.

La Processó de Corpus
Barcelona (el Barcelonès)
La festivitat del Corpus de Barcelona és una de les celebracions més antigues i lluïdes de la història de la ciutat i també una de les festes més mítiques dels Països Catalans. Basada en una processó que data del 1320 i que va exportar un model de fer festa a molts pobles i ciutats catalanes, avui ha perdut bona part del seu esplendor inicial.

Festa de Corpus
Girona (el Gironès)
Girona celebra una de les processons de Corpus més antigues de Catalunya. Documentada ja a principis de segle XIV, ha perdut bona part de tot el seu esplendor com a festa ciutadana, però manté el privilegi de ser una de les celebracions litúrgiques més importants de tot l’any d’entre les que celebra la comunitat cristiana gironina.

Festa de Corpus
Lleida (el Segrià)
Les celebracions del Corpus comencen amb el pregó oficial i continuen amb la Processó, ja documentada a Lleida el 1340, que compta amb la participació dels cavallet, l'àliga, els gegants i el seguici religiós que duu la custòdia i que passa per damunt les catifes de flors que s'han elaborat per a l'ocasió.

Cavalcada del Convit i Processó de Corpus a València (l'Horta) - la festa del Corpus a València se celebra Diumenge de Corpus. Al matí hi ha la Cavalcada del Convit, que està presidida pel capellà de les Roques, la Moma, la Degollà així com els gegants, nanos i les Roques i altres personatges i balls de la cultura popular. Al vespre se celebra la Processó General del Corpus Christi de València pròpiament dita, que inclou una gran quantitat de personatges i escenes.
Festa del Corpus a Meliana (Horta Nord) - amb missa major i processó amb els balls de la moma, els arquets, les pastoretes i els bastonets, personatges bíblics, xiquets de primera comunió i el Santíssim. Telèfon: 96.149.60.70
Festes del Corpus a Lleida (el Segrià) - amb catifes de flors i seguici des del carrer caballers i fins a la plaça paeria amb l'àliga, els cavallets i els gegants. Telèfon: 606.759.879
Festa del Corpus a Gandia (la Safor) - l'Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració de diferents grups de cultura popular de la ciutat i la comarca ha recuperat i consolidat la celebració de la Festa del Corpus. Des de uns anys, el Grup de Danses Roís de Corella és l'entitat encarregada d'organitzar aquesta celebració que antigament es realitzava tant a Gandia com a altres municipis de la comarca de la Safor i el País Valencià. Els Carreters de Beniopa realitzen una enramada de plantes i herbes aromàtiques, formant una catifa verda pels carrers del centre de la ciutat. Tot seguit, els gegants i els nans obrin el seguici de cultura popular en el qual hi solen haver fins a deu danses, entre les quals destaca el ball de la Moma, una representació de la virtut i els set pecats capitals. Entre les danses populars es poden observar els balls dels Nanos, els Arets de Castelló, els Cavallets, els Arquets, les Vetes de Sueca, la Magrana, el Pastor de la Pobleta i la Dansà de Gandia. Cadascuna d'aquestes danses estan acompanyades musicalment per una parella del Grup de Dolçainers i Tabaleters de la Safor-UPG.
Festa de Corpus a Sant Pol de Mar (el Maresme) - per la diada de Corpus continua sortint la típica processó, que transcorre per uns carrers encatifats de dibuixos amb flors.
Festa de Corpus a Reus (el Baix Camp) - amb les catifes que decoren les vies principals del recorregut de la processó de la tarda. El carrer de Monterols, la plaça del Mercadal, el Fossar Vell. S'hi fan servir flors i també encenalls i serradures pintades de colors, crifolles i algunes fulles verdes. El tabernacle cobert pel tàlem passa per damunt de les catifes, juntament amb tot el seguici tradicional de la processó de Corpus, configurat pels Nanos, la Mulassa, els Gegants, l'Àliga, la Creu Processional, les Confraries amb els Penons i Estàndards Processionals, la Canalla de Primera Comunió, l'Escolania i Capella de Cantors, el Santissim sota Tàlem, els Vicaris i Rectors de les Parròquies de Reus, acompanyats pel Prior i tota la comunitat de fidels cristians.
Festa de Corpus a Tarragona (el Tarragonès) - la festivitat del Corpus Christi se celebra a la ciutat de Tarragona si més no des de l'any 1357 a instàncies de l'arquebisbe Sanç López d'Ayerbe. Els seus elements característics es remunten a aquesta època, i són els tocs de campanes executats des del campanar de la Catedral i la processó amb la Custòdia que recorre els carrers principals de la Part Alta, sortint i entrant també en el temple catedralici. En aquesta processó participa una petita representació del Seguici Popular de la ciutat.
Festa de Corpus a Valls (l'Alt Camp) - al matí a la Parròquia de Sant Antoni, després de la Missa exposició del Santíssim, que dura fins la tarda. A les 5, pregaria organitzada per la Parròquia del Lledó, i a les 6 Cant de Vespres. La comunitat interparroquial de Valls a les 7 de la tarda, a l’Arxiprestal de Sant Joan, celebra la solemne Missa Concelebrada, i acte seguit prop de les 8, surt la processó litúrgica del Corpus. La celebració del Corpus a Valls té lloc des de l’any 1319. Fou una de les primeres poblacions de la Corona catalanoaragonesa que la celebrà, i la primera de les comarques de Tarragona. Actualment, gràcies al treball del teixit comercial i veïnal, les catifes de diversos materials anuncien des de bon matí el pas de la processó del vespre. La processó l’obren els Gegants de la Ciutat, i participa l'Àliga de Valls, que balla en honor de l'Eucaristia al Pati. Els carrers que recorre la processó de Corpus de Valls, el diumenge, llueixen les típiques catifes de flors i verd, confeccionades per diverses entitats i associacions de Valls.

El Corpus, una festa de Barcelona
de Déu Domènech, Joan / Ajuntament de Barcelona
Aquest llibre contribueix a recuperar per a la memòria col·lectiva la història ...

Els personatges del Corpus alcudienc al segle XVIII: les àguiles i Sant Joan Pelós, David, àngels, apòstols, Barba Roja i el dimoni
Mayol Llompart, Antoni / Ajuntament d'Alcudia. Àrea de Cultura
Aquest llibre és una aportació al coneixement de la festa del Corpus a ...