Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors

Festa major de sant Llorenç

Pilar de cinc

L'últim pis

La sindriada popular

Actuació dels Castellers de Vilafranca a Llorenç

Llorenç del Penedès celebra la seva festa major amb una de les exhibicions castellers més originals d’entre totes les que es fan al país: l’aixecada de castells a l’antiga, una pràctica única, executada per castellers aficionats, sense colla, que recorda l’esperit i les formes arcaiques del fet casteller català.

Una de les característiques essencials de la Festa Major de Llorenç del Penedès són, indiscutiblement, els castells. I no perquè s’hi celebri una diada important, que també, si no perquè la nit de la vigília de la festa hi té lloc una de les manifestacions castelleres més originals: l’aixecada improvisada de castells per part de tots els aficionats als castells que ho desitgen.

L’aixecada de castells a l’antiga és un acte que manté l’esperit original del fet casteller, quan la gent feia aquestes construccions només un dia a l’any, per passar-ho bé, sense ànim competitiu i sense constituir cap mena d’organització que perpetués l’activitat al llarg de la temporada.

El fet casteller a Llorenç

Diuen els historiadors que l’interès dels llorencencs pels castells s’origina al segle XIX, quan els carros que duien els castellers de Valls cap a la Festa Major de Vilafranca, feien una parada tècnica a Llorenç del Penedès. Els castellers vallencs dormien al poble i assajaven els castells que farien a Vilafranca durant els temps morts. El contacte i la participació en l’aixecada de castells amb els castellers de Valls va contagiar l’esperit casteller als de Llorenç del Penedès, que des d’aleshores i fins als nostres dies, mantenen l’interès per aquesta pràctica festiva. De fet, Molts d’ells tenen un paper molt destacat en alguna colla castellera de poblacions properes, com amb els Nens del Vendrell.

La primera referència escrita que es té de l’activitat castellera a Llorenç del Penedès data del 16 d’agost de 1890, quan el Diario de Tarragona recull que els grups de joves de la Sala de Baix i de Can Marçal (dos cafès del poble) rivalitzaven per fer els millors castells. La tradició s’ha mantingut, tot i que de forma intermitent, des d’aleshores ençà. Des de l’any 1977, la vila rep una gran quantitat d'aficionats, turistes i curiosos que s'apropen a veure com els vilatans es reuneixen, un dia a l'any, per a enlairar torres humanes.

La festa major de sant Llorenç

L’aixecada de castells a l’antiga té lloc durant la vigília del sant, el 9 d’agost al vespre. Aquell mateix matí, a l’església, hi ha hagut les matines dedicades al sant i el cant dels goigs. A la tarda, les activitats continuen amb la cercavila dels grups de cultura popular local: el ball de bastons, els falcons, els gegants i els capgrossos. Un gran correfoc a càrrec del Ball de Diables de Llorenç del Penedès i de les dues bèsties locals, l’Espanta-rucs i el Drac, dóna pas a un lluït castell de focs que preludia l’aixecada de castells, l’acte més emblemàtic de la Festa Major de Llorenç del Penedès.

A partir d’aleshores moltíssima gent, de Llorenç però també d’altres indrets que volen participar de la jornada castellera nocturna, es concentren al carrer Francesc Macià, davant l’antiga Casa de la Vila. I es fan els castells. L’actuació, que comença sempre a partir de les 12 de la nit de Sant Llorenç, ja entrada la diada del patró, consta de tres castells de 6, la torre de 6 i entre quatre i cinc pilars de 4 i el pilar de 5. S'hi poden veure construccions i detalls poc habituals, és a dir, amb particularitats que només es poden veure aquest dia (com els poms de dalt col·locats com es feia al segle XIX, la figuereta, etc)

La particularitat d’aquesta actuació és que ningú duu una camisa distintiva de colla, sino que tothom fa els castells vestit tal com va. L’única peça de roba que porten els que participen d’aquesta activitat, a banda de la faixa negra, és un mocador que cada any és diferent.

Val a dir, però, que els aficionats de Llorenç que fan aquests castells, tot i que no es pot dir que formin una colla castellera, assaja els dies previs a la festa als jardinets de can Garcia coneguts oficialment per Jardins d’Oriol Martorell.

En acabar els castells, ja ben entrada la matinada es fa la sindriada popular, durant la qual es reparteixen centenars de talls de síndria als participants en l’actuació castellera. La sindriada és una idea que nasqué a Llorenç i que ha estat exportada a molts altres pobles del país per refrescar les nits de la festa major. S’en reparteixen més de 2.000 kg.

Al cap d’unes poques hores es fan les matinades a càrrec dels grallers del poble. Els actes del dia 10 d’agost culminen amb la missa cantada, que nclou la veneració d’una relíquia del sant i el cant dels goigs.

La Diada Castellera oficial

La festa major continua el diumenge més proper al 10 d’agost amb una gran diada castellera, una de les clàssiques del calendari de l’agost. L’exhibició té lloc a la plaça de la vila i compta amb la participació de colles de renom (com els Nens del Vendrell, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves de Valls, els Xiquets de Tarragona o els Xiquets de Reus), que aixequen castells de nou.

Ajuntament de Llorenç del Penedès
43712 Llorenç del Penedès (el Baix Penedès)