Dijous, 2 de maig de 2024 | Celestí    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Festes majors

Fallaire amb la rentina encesa

La baixada és plena de dificultats

L'entrada al poble corrents

La foguera final

Coincidint amb la festa major de sant Cristòfor, i juntament amb la benedicció dels automòbils i els actes propis de la festa major d'Erill la Vall, joves vinguts d'arreu del país celebren l'ancestral ritus de foc de la baixada de falles.

Tot i que la majoria de baixada de falles tenen lloc pels volts del solstici d’estiu i les Festes de Sant Joan, algunes poblacions pirinenques, com Taüll o Erill la Vall, entre d’altres, celebren aquest ritus al juliol.

La Baixada de Falles d’Erill la Vall és un acte que s’emmarca en el context de la Festa Major d’aquest municipi, que se celebra pels volts del 10 de juliol en honor al patró del poble, Sant Cristòfor.

Sant Cristòfor i Erill la Vall

Tot i que sant Cristòfor és el protector del poble, en l’actualitat no disposa de cap capella pròpia. De l'antic espai de culte només en queden les runes, situades als afores del poble, que fan pensar que es tractava d’una església del segle XII o principis del XIII.

Avui, un dels principals edifici d'Erill la Vall és l'església parroquial de Santa Eulàlia, un notable exemple de romànic del segle XI, del grup de la Vall de Boí, d'una sola nau, amb un campanar d’arquitectura llombarda i amb un porxo amb arcades sobre columnes. Va ser declarat monument històric l'any 1962, reconegut com Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 1982 i com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, formant part del conjunt romànic català de la vall de Boí, el 30 de novembre de 2000.

Els actes de la Festa Major

Els actes de la festa major comencen el dia 10 de juliol amb una missa a l’església de Santa Eulàlia en honor a sant Cristòfor, patró dels automobilistes i protector de tots aquells que es disposen a iniciar un viatge.

Acabada la missa té lloc el ritus de benedicció de tot tipus d’automòbils que té lloc a la plaça de dalt. També reben la benedicció, amb l'objectiu de que no hi hagi accidents ni es produeixi foc al bosc, els fallaires que l'endemà iniciaran el viatge de córrer les falles. Al vespre, sopar popular i el primer ball de Festa Major.

La baixada de falles

El divendres de festa major, al capvespre, els fallaires surten del nucli urbà i van desfilant camí de les Bordes de Basco. En un indret elevat des d’on es pot veure el poble, els fallaires s’aturen. Allà dalt els fallaires sopen i agafen forces per iniciar la baixada.

La Baixada de Falles d’Erill la Vall és de caràcter obert: hi pot participar tothom que sàpiga de què va el ritus i com efectuar-lo respectuosament. Hi participen joves vinguts de tota la Vall de Boí, d’altres valls del Pirineu i fins i tot d’altres indret d'arreu del país.

Quan es pon el Sol, comença la baixada. Primer s’encén el faro dels xics, que són els primers en fer córrer el foc pels carrers del poble.

Mentrestant els fallaires grans van baixant cap al poble amb les falles enceses per acabar de fer gran la foguera de la canalla. Travessat el torrent de Blasco, els fallaires arriben al poble, on una gernació els espera amb coca i moscatell.

La baixada culmina amb el segon ball de la Festa Major que dura fins ben entrada la matinada.

La festa continua dissabte amb el tercer i darrer ball de festa major i amb diverses activitats culturals.

Adrià Bisén
Carrer Tossal del Comú 5