NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Desfilades de colles, cors o corals


Festa dels cors
Tres dies de festa amb els cors humorístics
Barceloneta, Barcelona (el Barcelonès), pels volts de Pasqua Granada


Fotografia antiga d'un dels coros


Cada colla té la seva bandera


Un dels participants


Dels vestits hi pengen diferents obsequis


Tambors i timbals acompanyen als cors


La senyera dóna la benvinguda a les corals


 

El barri de la Barceloneta, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, celebra pels volts de Pasqua Granada una de les festes més sorprenents de la ciutat. Es tracta de tres dies de festa grossa basada en les animades desfilades dels cors o agrupacions corals del barri.

Els cors de la Barceloneta

Les festes duren tres dies, del dissabte anterior a Pasqua Granada al dilluns següent, i estan protagonitzades per les agrupacions corals o corus del barri, unes entitats lúdico-recreatives que tenen un caràcter humorístic. Es tracta d'associacions que res tenen a veure amb els cors de Clavé o els Orfeons, doncs no es dediquen al perfeccionament de l'art de cantar. Els cors són hereus directes de les colles de sant Mus, que per Pasqua Granada anaven a aquesta ermita que hi ha a Rubí.

Hi ha més de 20 corals a la Barceloneta, la majoria fundades abans de 1950, d'entre les que destaquen La Perla, El Rossinyol, La Salseta i La Gresca, aquestes dues darreres de recent formació. Tot i que moltes d'aquestes entitats tenen una gran tradició al barri, cada any n'apareixen de noves i en desapareixen d'altres, la qual cosa demostra la vitalitat de la festa.

La participació de les colles en les desfilades és cabdal: els integrants de les diferents colles desfilen acompanyats per la banda de música de forma desenfrenada i frenètica, carregats amb uns grans estris que identifiquen l'ofici o aficions de qui els porta, però també amb tot tipus d'altres objectes (embotits, rotllos de paper de vàter, joguines, etc) que van penjats del vestit.

Antigament, fins no fa gaire, dels vestits dels integrants de les colles s'hi penjaven animals vius (especialment conills i pollastres) i fins i tot algun dels membres portava un xai a les espatlles, però per iniciativa de les protectores d'animals, aquesta pràctica va desaparèixer del tot, i ha estat substituïda per aliments envasats i embotits de tota classe i tipus.

Estructura ritual actual

La festa comença dissabte al matí amb la desfilada de les diferents corals pels carrers del barri, en un circuit que fa passar cada colla pel local de totes les altres. Una vegada acabada la desfilada, les colles surten d'excursió amb autocars i passaran el cap de setmana fora de casa. Les corals, bàsicament integrades per homes, tornen dilluns a la tarda i tornen a desfilar, però aquesta vegada amb un aire bastant més desenfadat i burlesc, amb les disfresses carregades d'embotits i els obsequis més inversemblants.

La desfilada de dilluns a la tarda omple els carrers de la Barceloneta d'un ambient excepcional fins ben entrada la nit. Cada colla desfila en cercavila i va recorrent tot i cadascun dels locals de les altres colles. Es balla al so de les diferents músiques (des de les de banda, les de xaranga i passant per d'altres d'implantació més recent). Quan una colla arriba al local d'una altra és rebuda amb honors: es llancen petards i focs artificials, es mou la la senyera amunt i avall i s'obsequia als visitants amb beguda.

Finalment, cada agrupació arriba de nou al seu local passant per sota d'una cortina de focs d'artifici que els dóna la benvinguda. La festa s'allarga tota la nit pels diferents bars i locals del barri.

Sobre l'origen de la festa

Es creu que aquesta és una manifestació lúdica originalment vinculada a les colles de sant Mus de principis del XIX, un costum molt similar al de les caramelles, tot i que les corals humorístiques també havien actuat en bars i cafeteries durant les festes de Carnestoltes.

El barri del Raval de Barcelona celebra una festa molt semblant per les mateixes dates, amb corals i desfilades musicals.

Text: Manel Carrera i Escudé

Imatges: Arxiu videogràfic de festes.org i Arxiu Popular de la Barceloneta


  20092 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Festa dels Xatos
Puigventós, Eduard / Ajuntament de Rubí, Àmbit d’Identitat i de Projecció Exterior
Aquesta publicació és un bon exemple del valor que ens aporta la recuperació ...

Ex-vots de Sant Muç
Rufé i Majó, Miquel / Miquel Rufé i Majó
L'ermita de Sant Muç té una estança plena d'ex-vots. Del sostre i de les ...



Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta
http://ca.wikipedia.org/wiki/Coordinador...
c/. Ginebra, 42
Barcelona (el Barcelonès)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org