Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Desfilades de colles, cors o corals

Una tradició de l'àrea metropolitana de Barcelona són les agrupacions corals, també anomenades cors o "corus", que surten per Pasqua Granada. Hereves de les Colles de Sant Mus i dels Cors de Clavé, es tracta de colles d'homes que dissabte marxen del seu barri per anar a passar el cap de setmana fora, d'excursió a un poble o ciutat de Catalunya. La singularitat d'aquestes colles que surten en comitiva, fent gran gatzara i ataviats amb els vestits identificatius de cada grup, és que en sortir porten unes rèpliques de fusta gegants dels estris que els identifiquen i que quan tornen dilluns en un ambient de joia i alegria, duen els vestits carregats amb objectes i productes típics del poble on han anat (menjar, productes, etc).

Festa dels cors
Barceloneta, Barcelona (el Barcelonès)
El barri de la Barceloneta, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, celebra pels volts de Pasqua Granada una de les festes més sorprenents de la ciutat. Es tracta de tres dies de festa grossa basada en les animades desfilades dels cors o agrupacions corals del barri.

Festa dels cors
Barri del Raval, Barcelona (Barcelonès)
Les corals del barri del Raval de Barcelona estan de festa. Aprofiten el pont de la Pasqua Granada per marxar d’excursió fora de la ciutat i hi tornen el dilluns al vespre, moment en què celebren una cercavila nocturna de cloenda de la festa.

Colles de Sant Muç
Diferents barris de Barcelona
Les colles de sant Mus o de sant Muç, unes agrupacions d'homes que per Pasqua Granada desfilaven fins l'ermita de Rubí que duu el seu nom són, juntament amb els cors d'Anselm Clavé, els precedents més immediats de les actuals agrupacions corals o "corus" que surten en diferents barris de Barcelona en aquestes dates.

Festa dels xatos
Rubí (el Vallès Occidental)
L'aplec a l'ermita de Sant Muç és una de les celebracions festives més populars i antigues de Rubí. Singularitzada per les forquilles i demés estris gegants que hi porten alguns assistents, s'hi fa una gran menjada a l'aire lliure, ball de gegants, castells i la Dansa dels Xatos.

Estris gegants
Barcelona (el Barcelonès)
Una de les singularitats de les desfilades dels grups festius que cada any per Pasqua Granada se celebren en diversos barris de Barcelona són les reproduccions gegants de diferents estris de cuina o eines d'oficis que duen els participants.

Festa de les agrupacions corals al barri del Poble-Sec de Barcelona (el Barcelonès) - festa que es celebra el dilluns de Pasqua Granada. Les diferents corals (bandes de música) del barri es fan visites.
Cors muts al Poble Sec de Barcelona (el Barcelonès) - al Poble-sec també hi ha una gran tradició de cors humorístics reconvertits en cors muts. Molts s'han perdut però encara en sobreviuen dos: la centenària societat coral la Palma Moderna i la societat coral els moderns, que continua en actiu i fa com és tradició una desfilada el dilluns pels carrers del barri i visita diversos cors del barri del Raval.
Aplec a Sant Mus, Rubí (el Vallès Occidental) - els membres de la Societat Coral de la Rosa ubicada a la Riereta de Sant Miquel (Gràcia) anaven cada any al setembre fins a l'ermita de Sant Mus. En un article de Pere Duart i Bonafont publicat el 1931 a la revista Mai Enrere del Club Excursionista de Gràcia explica que "tots habillats amb brusa blava plena de floretes, cinturó lluent sobre la brusa, calça curta, calçons, espardenyes de tires negres, i barret de cendra d'ales amples amb ploma llarga i posat a lo Serrallonga, fent el maco formats i uniformats pels carrers dels pobles on passaven, bo i carregats de descomunals eines culinàries i rústecs instruments per fer soroll, com ferrets, ossets amb cascavells i castanyoles amb les quals anaven rascant els ossets al compàs del pas marcial. De Gràcia anaven a Rubí, i de Rubí a Sant Mus, on aquell dia hi havia un capella que celebrava un ofici. Després d'assistir a ofici tornaven cap a Rubí, i aleshores feien el gran tec. Acabat el tec, retornaven a Gràcia, sempre ben uniformats i presumint més eixerits que un manat de teies"...

Festa dels Xatos
Puigventós, Eduard / Ajuntament de Rubí, Àmbit d’Identitat i de Projecció Exterior