Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades

Festes dels Tonis

Participants al Passant dels Tres Tombs

Aturada per beure amb porró

Cavall tirant d'una bóta

Queviures pels que tomben

Una de les característiques principals de la festa actual és que celebra dos passants, el Passant de la Vigília, una animada cercavila gastronòmica en què només participen persones, i el Passant dels Tres Tombs, amb els carros i carruatges tirats per cavalleries. Ambdúes comitives efectuen els tombs per la vila aturant-se a les cases de persones directament relacionades amb la festa.

Manlleu celebra, cada any pels volts del 17 de gener, en ple fred hivernal, la diada del protector del bestiar utilitzat pel treball al camp, al transport i en les activitats de lleure: sant Antoni Abat.

Es tracta d’un conjunt d’actes a càrrec del Gremi dels Tonis de Manlleu que són protagonitzats pels traginers i també per totes aquelles famílies que, d’alguna o altre manera, estan vinculades a empreses o negocis amb animals, com pagesos, ramaders, negociants, transportistes, xarcuters, restauradors, bars, i tota mena d'empreses relacionades amb el lleure.

La seqüència ritual

Una de les característiques principals de la festa actual dels Tonis de Manlleu és que celebra dos passants, el Passant de la Vigília, una animada cercavila gastronòmica, i el Passant dels Tres Tombs, amb carros i carruatges tirats per cavalleries.

Uns dies abans de la festa, però, el dissabte anterior al 17 de gener, té lloc el pregó d’inici de la festa a la sala de plens de l’Ajuntament i després el sopar informal i Ball de Tonis, amb què la organització escalfa motors.

El primer passant, anomenat Passant de la Vigília, se celebra el vespre del dia abans de Sant Antoni, i constitueix el preludi de la festa, l’acte que anuncia l’inici de les celebracions al carrer. Es tracta d’una animada cercavila gastronòmica que recorre els carrers principals de la població. Els que hi participen passen per les cases de persones directament implicades amb la festa, on els reben amb un refrigeri de beure i menjar, i també en establiments del poble (carniceries, bars, hostals, etc). D’entre la comitiva, que està acompanyada per música d'orquestra, gresca i petards, destaquen les fileres de Tonis abillats amb el barret, que salten i ballen amb sana i bulliciosa alegria. Aquest primer passant de la festa es realitza, doncs, sense cavalleries.

El dia 17 de gener, diada de sant Antoni Abat, té lloc una missa en honor als difunts del Gremi dels Tonis. Ara bé, el dia central de la festa és el diumenge més proper al 17 de gener o el posterior. A primera hora hi ha un esmorzar amb els traginers participants a la plaça del mercat dels dilluns i tot seguit es va a cercar la bandera i als banderers i cordonistes de l’any en curs a casa seva, des d’on es dirigeixen a la missa solemne i cantada que es fa en honor a sant Antoni a l'església parroquial de Santa Maria. Aquesta missa s’havia fet sempre el 17 de gener però ha estat traslladada al diumenge més proper. Les principals característiques d’aquest ofici són la homilia que recorda la vida i virtuts de sant Antoni, el repartiment d'una estampa que es col·loca per demanar la seva intercessió en la protecció del bestiar i les dues fileres de Tomis que, subjectant ciris o torxes enceses, es col·loquen al corredor central de l'església mentre es consagra la missa, un element que vincula el foc amb el ritus protector.

En sortir de missa, la imatge del sant és traslladada en processó fins a la plaça de Dalt Vila, on les cavalleries i carros van passant per davant el sacerdot, que beneeix els animals.

El segon passant de la festa, anomenat Passant dels Tres Tombs, comença en acabar la benedicció de les cavalleries. Encapçalen la comitiva els banderers i cordonistes infantils, normalment fills o familiars de Tonis, que van damunt de burros. Els segueixen tres banderers muntats a cavall que duen la bandera del Gremi dels Tonis i els cordonistes. Tot seguit desfilen les carrosses, tartanes i tota mena de carros guarnits, acompanyats per conjunts musicals locals. La comitiva va aturant-se davant cases o establiments que els obren les portes i els ofereixen menjar i beure al seu pas. Els Tres Tombs finalitzen amb l'acompanyament del banderer a casa seva.

Acabats els Tres Tombs té lloc el Ball del Ciri, una dansa tradicional mitjançant la qual es fa el relleu en els càrrecs de l’organització de la festa, escenificant així el final de la celebració de l’any en curs. La celebració es tanca formalment el dissabte següent, amb el Sopar dels Tonis.

Les curses

Un dels costums associats a la festa dels Tonis de Taradell és la realització de curses de cavalls pels carrers del poble. Antigament les curses havien estat un dels actes que congregaven a un públic més nombrós que animava als genets participants. Es realitzaven amb el bestiar organitzat en tres categories i havien generat fins i tot apostes. També s'havien fet, i encara es fan carreres de cintes, una cursa de burros cavalcats per genets juvenils.

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...