Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Falses notícies

Jornades per a obtenir el carnet de pirotècnic no professional

Cascada

Diable durant un correfoc

El carnet permetrá llançar carcasses

Efecte pirotècnic

Per fer front a la pol·lèmica directiva europea que pretén regular de forma molt restrictiva l'ús dels materials pirotècnics s'organitzen per primera vegada a Granollers unes jornades per obtenir l’autorització com a disparador no professional de focs artificials.

Les "Jornades per obtenir l’autorització com a disparador no professional de focs artificials" tindran lloc a Granollers els propers 21 i 22 de febrer de 2009 i estan adreçades a persones vinculades a la cultura tradicional (grups de foc) per la realització d’espectacles pirotècnics no professionals de petit format. Els que facin el curs obtindran un carnet que els autoritzarà a disparar focs d'artifici i, d'aquesta manera, els permetrà esquivar les restriccions imposades per la nova normativa europea.

Les Jornades estan organitzades per L’Olla dels Pobres, associació de cultura popular de Granollers i compten amb la col·laboració de La Troca, centre de cultura popular i tradicional de Granollers i de Festes.org.

Els requisits per a poder participar en aquestes jornades són: ser major de 18 anys, estar vinculat a un grup de foc i acreditar haver participat en el llançament d’un mínim de 10 espectacles d’aquest tipus (1).

Les inscripcions s’hauran d’adreçar, abans del 27 de desembre, a la següent adreça de correu electrònic: Infolatroca@ajuntament.granollers.cat

PROGRAMA DE LES JORNADES

Divendres 21 de febrer de 2009

19.00 h. Lliurament de documentació i acreditacions als seleccionats.
20.00 h. Taula rodona. Pirotècnia de pal i pirotècnia aèria. Jaume Oller expert en pirotècnia i castells de focs. Tarragona
21.00 h. Conferència. Seguretat en la manipulació del material pirotècnic. (Empresa pirotècnica a confirmar)
22.00 h. Mostra de material pirotècnic

Dissabte 22 de febrer de 2009

09.00 h. Taller pràctic. La metxa amb funda i la descoberta, les tècniques per empalmar.
10.00 h. Taller pràctic. Carcasses i voladors; tipus de col·locació.
11.00 h. Pausa cafè
12.00 h. Prova teòrica (2)
13.00 h. Prova pràctica (3)

NOTES:

(1) L’acreditació haurà d’estar emesa per una entitat de cultura tradicional de l’àmbit dels grups de foc, signada pel president o responsable de la mateixa.
(2) La prova teòrica consistirà en el coneixement de la cultura del foc, els estris i els materials emprats: carcasses, sortidors, candeles, etc.
(3) En la prova pràctica es valorarà la experiència alhora de estopinar i de col·locar els diversos tipus de materials.

Les jornades s’organitzaran a:

La Troca, Centre de Cultura Tradicional i Popular de Granollers.
Avda Prat de la Riba, 77
Granollers
Telf. 938604854

Comunicat
La primera pregunta que fèieu els que us heu inscrit a les jornades era: tindrà alguna validesa el carnet? Us hem de dir que la resposta és que NO! Aquest carnet no tindrà cap mena de validesa...

Molts de vosaltres sou entesos i practicants de la cultura tradicional. En primer lloc podreu comprovar que les dates previstes per les jornades eren el 21 i 22 de febrer, que coincideixen amb el divendres i dissabte que segueixen al dijous gras, és ha dir són dates clares de Carnaval. I ja sabeu: "per carnaval tot s'hi val". I en segon lloc, la data de finalització de les inscripcions era el 27 de desembre, dia en què tradicionalment a Granollers es celebrava el dia dels Innocents. La celebració començava a 3/4 de 2 del dia 27 i acabava a 3/4 de dues del 28.

Aquestes eren dues pistes per entendre que aquestes jornades no són més que el fruit del treball per no perdre una de les nostres tradicions més arrelades: les innocentades del 28 de desembre, que s'emmarquen dins les el conjunt de celebracions hereves de les Llibertats de Desembre i les Festes dels Folls de l'Edat Mitjana, en què la broma, la burla, la sàtira i la inversió de rols estan socialment tolerades.

Com sabeu, la normativa no permet disparar castells i espectacles pirotècnic AERIS a tots aquells que no siguin professionals, és ha dir, que estiguin registrats en un taller pirotècnic. A banda d'això el que si volem remarcar és que hem d'estar a l'aguait davant la nova normativa europea que posa en perill manifestacions tant de casa nostra com els grups de foc, les seves versions infantils i la nostra festa gran per excel·lència: Sant Joan.

Així que... cadascú lo seu: pirotècnics als coets, diables a les carretilles!

Foc i espurnes!!