Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Aplecs de Pasqua Florida

Aplec de la Mare de Déu de l’Alegria
Tiana (el Maresme), Dilluns de Pasqua Florida

Cartell dels actes del centenari

Ermita de la Mare de Déu de l'Alegria

Mare de Déu de l'Alegria

Cada Dilluns de Pasqua els tianencs i tianenques pugen a peu fins a l'ermita de la Mare de Deu de l’Alegria, per tal de passar un dia entre familiars, amics i retrobats, ballant sardanes i anant a cercar la Coca de l'Alegria, pròpia d'aquesta jornada.

L’Aplec de la Mare de Deu de l’Alegria és un aplec de Pasqua que cada any el Dilluns de Pasqua Florida, es celebra a l'ermita de la Mare de Déu de l'Alegria.

L'ermita conté una imatge d'una dona que sosté un infant entre les seves cames: la Mare de Déu, Maria, la Deesa Mare, la Mare Terra. Aquesta representació sagrada cristiana s'anomena de l'Alegria perquè l'ermita està situada a la falda de la muntanya de Montalegre, en un entorn natural privilegiat -entre camps de vinyes i molt aprop del mar- que va estar molts anys amenaçat per projectes urbanístics que afortunadament no van prosperar.

L'ermita és l'antiga església parroquial de Tiana, consagrada l'any 1100 i construïda sobre les restes d'una vil·la romana. L'edifici actual és del segle XVI, si bé molt reformat i ampliat durant el segle XVIII. Els primers documents que fan referència al culte a la Mare de Déu de l’Alegria són de la primera meitat del S. XVII. La Mare de Déu de l'Alegria és la patrona de la Confraria de Pescadors de Tiana i Montgat.

Aplec de Pasqua

La celebració comença de bon matí, quan milers de persones provinents de Tiana i d'algun altre poble dels voltants, com Montgat, fan cap a l'ermita.

L'acte central de la jornada comença amb una ofrena floral a la Mare de Déu de l’Alegria a qui també s'ofrenen ciris i brotets de farigola i altres herbes que es recullen en pujar fins a l'ermita. A continuació es celebra la missa que inclou els Cants dels Goigs de la Mare de Deu de l’Alegria i la benedicció de les típiques Coques de l'Alegria, que es reparteixen en finalitzar. Després de la benedicció de les coques comença la ballada de sardanes amb música de cobla en directe des de la plaça de l'ermita.

L'Aplec, que està organitzat per l’entitat tianenca Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, una entitat que neix l'any 1967 i que coordina tots els actes d'aquest dia de retrobament amb els tianencs que ja no viuen a la vila.

En motiu de la celebració de l’Aplec de l’Alegria, es posen autobusos a disposició de tots els vilatans i es restringeix l’accés a l’ermita amb vehicle particular.

Antigament l’aplec solia incloure un àpat col·lectiu a la mateixa esplanada de l'ermita, un acte que ja no es fa.

Goigs

Vos aclamaren Patrona