Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Nicolau > Captes i captiris dels Nicolaus

Festa de Sant Nicolau
Borriana (la Plana Baixa), Dia escolar més proper al 6 de desembre

Festa de Sant Nicolau, l'any 1970

Preparant la llonganissa

Mostrant l'entrepà amb la llonganissa de Sant Nicolau

Borriana celebra la festa de Sant Nicolau amb espases de fusta i llonganissa. Aquest dia, els xiquets i xiquetes surten a fer una capta pels carrers de la ciutat entonant la cançó tradicional de Sant Nicolau i després berenen un entrepà de llonganissa.

Expliquen els cronistes que a principis del segle passat, els nens dels diferents col·legis de Borriana sortien a fer captes en colles. Anaven darrera la bandera identificativa de l'escola, armats amb una espasa de fusta a la mà i recollint tot el que els donaven a les cases. La festa quasi sempre acabava amb baralles entre els diferents grups de nens, que lluitaven amb les espases per aconseguir la bandera de l'escola rival. Aquell dia, els xiquets tenien llicència per empaitar un dels galls que es trobessin en el seu camí, al que mataven amb l'espasa.

Per la tarda anaven a berenar la llonganissa de Sant Nicolau a indrets allunyats del centre, com La Bota, el Molí del Arrós o el Clot i tornaven a casa cantant la cançó popular, que fa:

Sant Nicolau, sant beneït
confessor de Jesucrist
Visca el rei, muira el gall
quatre-cents per a un cavall
Tris-tras, llonganissa menjaràs
tris-tras, o amb l´espasa moriràs

Els enfrontaments entre grups de xiquets continuaven al riu, on es llançaven pedres, un costum que es va suprimir.

La festa avui

Els nens i nenes de Borriana celebren junts la festa, armats amb espases de fusta o cartró i amb un llaç, que les nenes dues al cap i els nens a sota el coll.

Un dels elements de la festa és el berenar amb llonganissa de Sant Nicolau, un tipus de salsitxa més groixuda del normal i que elaboren especialment per a l'ocasió els carnissers locals. Els nens surten a menjar-se la llonganissa que es porten de casa dins un entrepà i molts d'ells competeixen festivament per veure qui el té més gros.

Imtages: LaCabanenca.com

Les festes populars a Cornellà de Llobregat. Costums i Tradicions