Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent
Joanetes, Aj. la Vall d'en Bas (la Garrotxa), 25, 26 i 27 de desembre

Escena del pessebre

Ferrer

Classe a l'escola

Cada any, pels volts de Nadal, tot el poble de Joanetes es transforma en una màgica icona pessebrística qua compta amb diverses escenes de la vida tradicional garrotxina així com amb l'estrella il.luminada més gran del món, instal·lada al cim de la cinglera de Santa Magdalena.

Cada any pels dies de Nadal, el poble de Joanetes es transforma en una màgica icona pessebrística que atreu milers de visitants. I és que el que va començar com una petita representació de poques escenes a l'hort de la rectoria de l'església, s'ha convertit en un una gran representació en què participen fins a 400 persones i que s’escampa per tot el poble. Tenint en compte que Joanetes té menys de 400 habitants, s’entén que en aquest gran esdeveniment que és el pessebre vivent hi participa també gent de tota la Vall d’en Bas i d’Olot.

A partir de dos quarts de vuit del vespre de cadascun dels diferents dies de representació, els visitants poden començar un recorregut d’uns 1.200 metres i d’uns noranta minuts aproximadament, que els guia per més de cinquanta escenes familiars de la Garrotxa tradicional, així com per les representacions habituals de qualsevol pessebre: el naixement del nen Jesucrist, els tres reis d’Orient, els pastors, etc.

I és que el tret més diferenciador d'aquest pessebre és que a la representació la gent no va vestida com a l'antiga Palestina d'abans de Crist sinó que va com a la Garrotxa es vestia i es vivia a mitjans del segle passat. També es reprodueix la vida a pagès i els oficis relacionats amb la matança del porc, com el de mocadera o fer embotit. Cal destacar també les diferents demostracions d’oficis tradicionals que s’hi poden veure: hi ha forjadors, forners, teixidores, fusters, una escola... Tot plegat sense oblidar la presència de bestiar de tot tipus al llarg del recorregut pel pessebre.

Un element especialment simbòlic del pessebre vivent de Joanetes, a banda de l’entorn privilegiat en què es representa, és el muntatge de l'estrella il.luminada més gran del món que fa de guia als qui es volen apropar a rebre el nounat. Aquesta estrella, que s’instal·la al cim de la cinglera de Santa Magdalena, es troba inscrita en el llibre dels rècords Guiness per la seves dimensions.

A més, a cada racó de Joanetes s’hi col·loquen petites estrelles de Nadal per tal de guiar als visitants a través del poble i evitar que es perdin ni una mica de la màgia del pessebre vivent.

L’entrada al pessebre vivent inclou una bona acollida dels visitants, amb begudes fredes o calentes i xocolata davant del foc.

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)
Albert i Corp, Esteve / Editorial Barcino