Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Curses i corregudes amb animals

Festes i Fires de la Candelera

Carro tirat per animals de dues potes

Carruatge

Carro amb senyera

Cursa amb ases

Com cada any en aquestes dates, Perafita celebra les Festes i Fires de la Candelera i la Festa del Cavall del Lluçanès, la celebració més important que té lloc en relació amb el món del cavall en aquesta comarca.

La Candelera de Perafita és una celebració que està molt arrelada al poble de Perafita i a tot el Lluçanès, on existeix una gran tradició vinculada al món dels cavalls. Per això, els actes més destacats de la festa són els que tenen a veure amb aquests animals, començant pel Passant.

Antigament, la festa es celebrava en dates pròximes a Sant Antoni, pels volts del 17 de gener, i consistia en una desfilada en què hi prenia part el bestiar que feien servir els pagesos per treballar els camps i els que feien servir cavalls per estirar els carros. També s’hi feia la Corrida curses disputades pels mateixos cavalls i rucs que servien per a les tasques diàries en tres categories: cavalls-eugues, mules-matxos, ases-burres. Amb la mecanització del sector agrícola, però, tot això va anar canviant i cada cop eren menys els qui comptaven amb animals per treballar. La festa, doncs, va haver d’evolucionar i adaptar-se als nous temps.

La festa actual

Les Festes i Fires de la Candelera de Perafita, també anomenades Festa del Cavall del Lluçanès se celebra el cap de setmana més proper al 2 de febrer, diada de la Candelera. Tot i celebrar-se en aquesta data, aquesta celebració conté els ritus propis de la festa de Sant Antoni, tal i com es celebren en moltes altres localitats del país.

Dissabte al matí, es fa fa la Concentració de Cavalls i la Ruta pel Lluçanès, una sortida col·lectiva pels paratges dels voltants del poble en què hi pot participar tothom qui ho desitgi i que tingui animals de transport.

L’acte central de la festa actual se celebra el diumenge al matí. A primera hora hi ha un esmorzar per a tots els participants i la missa en honor a sant Antoni. Tot seguit té lloc el Passant, una comitiva de carros tirats per carruatges i animals de càrrega i també per molts d’altres criats per al passeig o per a la competició, tant dels especialistes en proves de velocitat com dels que competeixen en proves de resistència. El Passant es dirigeix fins a l’església, on es beneeixen les cavalleries. La cercavila pels carrers del poble té la companyia dels elements de la imatgeria festiva local i compta amb la participació de diverses colles de cultura popular comarcals.

Un dels actes més emblemàtics de la Candelera de Perafita són, sens dubte, les curses d’animals que tenen lloc diumenge a la tarda. N’hi ha dues modalitats, la Cursa de Cavalls i la Cursa de Rucs, i quan acaben es fa l’entrega de premis per als guanyadors.

La festa es complementa amb moltes altres activitats com concerts, el Ball de Candelera, teatre, una fira artesana, animació infantil, sardanes, entre altres coses.

Sant Antoni Mos Guardo!
Pubill i Soler, Biel / Associació Cultural Lo Llaüt