Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Altres celebracions

Rebombori
Premià de Mar (el Maresme), Darrer cap de setmana de maig

L'entitat que duu la iniciativa

Els gegants Ester i Omar

Els gegants Cinta i Tofol

De Bòlit, l'entitat que agrupa els diferents grups de cultura popular i tradicional de Premià de Mar organitza una gran festa que té vocació de ser un esdeveniment anual i que és el reflex de la vitalitat festiva que hi ha a la vila.

La cultura popular havia estat adormida durant algun temps a Premià de Mar. Es tracta d'un fenòmen que es repeteix en moltes altres poblacions del país i que compta amb uns aliats ben poderosos. El frenètic ritme de vida actual, el tedi que provoca el model televisiu o l'atractiu model de consumisme cultural forani, entre molts altres factors, són els que fan que sovint s'oblidi que els ciutadans i ciutadanes tenim dret a utilitzar el carrer i l'espai públic en general com a espai per expressar-nos i fer festa, que els carrers no només serveixen per fer-hi circular vehicles i comprar.

A Premià de Mar, la festa popular havia estat relegada a un segon terme, excepte en algunes ocasions, com el cas de la revitalització de la Festa Major amb la Festa dels Pirates. Sembla que la colla de geganters i capgrossos a Premià així com el grup de diables havia estat molt activa i fins i tot havia realitzat espectacles d’una originalitat destacable. Però fa força temps que tot això estava aturat i, sorprenentment, en aquesta ciutat de més de 25.000 hab. no hi havia unes colles actives com cal.

Enmig de tot aquest panorama, De bòlit!, una associació que coordina i reactiva antigues i noves colles de cultura popular d'arrel tradicional a Premià de Mar (xanquers, gegants, bastoners, cap-grossos, tabalers i grallers, diables, etc) ha decidit crear a la vila un cicle anomenat "Rebombori", una festa per donar protagonisme, durant un cap de setmana, a la cultura popular i tradicional, i de passada, potenciar també la música folk.

La iniciativa compta amb el recolzament de l’Ajuntament , que ha vist en la festa un bon exercici de revifament de l’associacionisme i la participació ciutadana.

Text: Manel Carrera, amb informacions d'Eloi Botey

La Llegenda del Bóc de Can Vernet