Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de febrer

Aplec de Santa Brígida

Encantament de coques

Concurs de xiulets amb cargolines

Missa

Ballada de sardanes

L'encantament de coques, el concurs de xiulets amb cargolines, el concurs de lloances i un fogueró són alguns dels elements d'aquest aplec popular que cada primer diumenge de febrer se celebra a l'entorn de l'ermita de Santa Brígida.

L'ermita de Santa Brígida està situada en un indret molt especial: sobre una penya que s'alça a l'est del municipi d'Amer. La primera edificació coneguda que hi hagué en aquest indret elevat va ser una ermita romànica, construïda al S. XI pels monjos benedictins d'Amer i que estava dedicada a Santa Maria. L'ermita va ser derruïda el 1427 a causa d'un terratrèmol. Des de l'any 1991 el Grup Esquelles treballa voluntàriament en la seva reconstrucció.

En l'actualitat, l'ermita està dedicada a Santa Brígida, una santa cristiana irlandesa, de la que se'n commemora el martiri el dia 1 de febrer.

Seqüència ritual i elements

L'aplec es celebra sempre el primer cap de setmana de febrer i està organitzat pel Grup Excursionista Amerenc Esquelles. La primera referència escrita que se'n té és del 1927, tot i que segurament és molt anterior.

Els actes comencen dissabte, la vigília, amb la pujada fins l'ermita, davant la qual s'encén un fogueró i es disparen focs d'artifici.

El dia central de la festa és el diumenge amb la pujada en romeria de persones vingudes des d'Amer com també d'altres indrets de la comarca. Els actes més emblemàtics de l'aplec són l'esmorzar de benvinguda als qui pugen a peu, el concurs mundial de xiulet amb cargolina, la missa a la Santa, el nombrament de l'Ermità i l'Ermitana de l'any i la subhasta de coques de l'ermità.

L'encantament de coques és una subhasta de coques a benefici de l'organització de l'aplec. El president de l'entitat treu una coca de crema gran feta a una pastisseria d'Amer a un preu simbòlic i es tracta d'anar-lo pujant entre els assistents. Qui en dóna més és qui se la queda.

El Concurs Mundial de Xiulet amb Cargolina es celebra des del 1996 i és un concurs que consisteix en xiular amb cargolines, unes closques de cargol que es poden trobar pel camí de pujada. Dos socis de l'entitat són els presentadors de l'acte i guanya qui fa el xiulet més llarg sense interrupcions. Cada participant té 2 intents. Hi ha 3 finalistes i un obsequi per cada un.

El Concurs de Lloances premia les millors estrofes de 4 versos, amb rima o sense, referent a l'aplec, santa Brígida, el grup Esquelles i/o Amer. S'escriuen en un paper i es dipositen en una urna creada per a l'ocasió. Després un jurat format per persones de l'entitat enteses amb poesia/gramàtica/expressió fa una tria. Hi ha 3 finalistes i un obsequi per cada un. També hi ha una categoria infantil. El primer guanyador, apart del premi, sap que el proper any la seva lloança sortirà al programa de l'Aplec. Les lloances finalistes d'altres edicions es pengen als arbres que hi ha en el camí de pujada, per tal de fer-lo més amè i, alhora, incitar la inspiració dels caminants.

Durant la festa té lloc una audició i ballada de sardanes. L'any 2009, en motiu del 40è aniversari del Grup, es va estrenar una sardana commemorativa d'aquesta celebració composada per Jesús Bosch.

Text: Redacció festes.org amb informacions d'en Jordi, del Grup Esquelles

El patrimoni festiu de Manresa. La Festa