Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de febrer

Festa de la Llum
Manresa (el Bages)
La Festa de la Llum és un dels esdeveniments més importants de l’any a Manresa. Les celebracions, que duren tres caps de setmana, recorden amb actes molts diversos un miracle que, a mitjans del segle XIV, va salvar la població dels efectes devastadors de la sequera fent arribar l'aigua a la ciutat.

Festa de Santa Calamanda
Calaf (l'Anoia)
Santa Calamanda, verge i màrtir, és venerada amb devoció a la capital de l’Alta Segarra, Calaf, des del segle XV. En honor seu, de qui la llegenda afirma que havia nascut a Calaf mateix, la vila celebra cada 5 de febrer la seva festa major d’hivern.

Aplec de Santa Brígida
Amer (La Selva)
L'encantament de coques, el concurs de xiulets amb cargolines, el concurs de lloances i un fogueró són alguns dels elements d'aquest aplec popular que cada primer diumenge de febrer se celebra a l'entorn de l'ermita de Santa Brígida.

Festa major d'hivern
Ribes de Freser (el Ripollès)
Sardanes i balls configuren el gruix de la festa major d'hivern de Ribes de Freser, celebrada en honor al patró sant Valentí, un sant que sembla hereu d'antigues divinitats invocades per afavorir el renaixement de la natura i evitar les pluges excessives.

Renovació de la Flama de la Llengua Catalana
Montserrat, Aj. Monistrol de Montserrat (el Bages)
La Flama de la Llengua Catalana, encesa davant la tomba de Pompeu Fabra a finals de gener a Prada (el Conflent), arriba a Montserrat duta per alguna de les entitats excursionistes del país com a símbol del compromís d'un poble amb la seva llengua.

Festa Major del Santíssim Misteri
Cervera (la Segarra)
La festa major d’hivern de Cervera commemora el misteri del a Vera Creu ocorregut el segle XVI. L’acte central té lloc al capvespre del 5 de febrer, vigília de la festivitat, quan el poble interpreta Les Completes del Santíssim Misteri, una cantata de caire religiós i popular.

Processó del Puro
La Processó del Puro de Cervera és una processó única. Es tracta d'una processó laica en què els participants visiten el cementiri amb un puro encès en homenatge als morts durant un episodi històric d'aquesta població.

Festes majors
Campanar, Aj. València (l'Horta)
Traques, flors i àpats populars, així com una solemne processó, són els principals ingredients de les festes d'hivern del barri de Campanar de València, que cada any se celebren pels volts del 19 de febrer en honor a la Mare de Déu.

Carnestoltes de Benimaclet, Aj. València (l'Horta) - festa carnestoltenca durant la qual es proclama la independència del barri respecte a la ciutat de València. La festa, tot i ser de carnaval, mai no es regeix pel calendari pasqual. Es celebra el tercer o quart cap de setmana de febrer, quan més prop del 23 de febrer millor...
Fira de l'Arbre i la Natura a Mataró (el Maresme) - la fira de l’arbre, plantes, flors, animals i jardí està organitzada per l'Associació d’Amics de les Plantes, Animals i Jardins del Maresme i es celebra a mitjans de febrer a Mataró. Telèfon: 937993063
Festa de l'ametller florit a Barcelona - com cada any des de 1924, se celebra davant la tomba de Joan Maragall, al cementiri de Sant Gervasi, una lectura de poemes de l'autor. Aquesta festa té lloc el segon diumenge de febrer, a les 12 h del migdia, i reuneix familiars, amics i admiradors del poeta de la "paraula viva".
Festes de la Beata Francinaina a Sencelles (Pla de Mallorca) - el 27 de febrer se celebra la tradicional diada en honor a la Beata Francinaina Cirer, morta el 27 de febrer de 1855. Pregó, la lectura del poema de l'Ofrena, el ball de s'Estol de sa Tia Xiroia i la visita als quadres plàstics de la vida de la Beata, recuperats l'any 2023.

El patrimoni festiu de Manresa. La Festa
Diversos autors, / Ajuntament de Manresa/Centre d'Estudis del Bages