NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Les Falles > Les Falles a la ciutat de València


Mascletades
El compte enrera pirotècnic per a la Cremà
València (l'Horta), de l'1 al 19 de març


Un dels trons abans d'explotar


Muntatge de la mascletà


El mascles cauen al terra i exploten


El terrabastall és impressionant


El terratrèmol final


Aparell amb què es dispara la mascletà


El públic i la mascletà


El pirotècnic saludant des del balcó de l'Ajuntament


Foto amb la família del pirotècnic


 

Cada any de l’1 al 19 de març, el centre de la ciutat de València es paralitza durant unes hores: a les dues del migdia en punt es dispara una gran mascletà, una impressionant simfonia de trons que fa embogir els milers d’espectadors que es reuneixen allí per viure i sentir una de les expressions més genuïnes de la cultura valenciana.

Les mascletaes o mascletades que cada dia, des de l'1 fins al 19 de març es disparen a la Plaça de l'Ajuntament de València són el senyal inequívoc, en forma de compte enrere, que la festa de les falles ja és aquí. Milers de persones es concentren cada migdia per escoltar la proposta d'una casa pirotècnica diferent.

El ritu de la mascletà

La mascletà de la ciutat de València és un esdeveniment col·lectiu que cada any congrega milers de valencians i valencianes, així com altres persones vingudes d'arreu.

Tot comença a primera hora al matí, quan el mestre traquer o pirotècnic encarregat de disparar la mascletà, juntament amb tots els seus ajudants, preparen atentament el muntatge de tota l’estructura de trons que faran esclatar. A València, tot el material que es dispara s'instal·la dins els límits que marca una gàbia de ferro protectora per evitar que cap artefacte pirotècnic surti descontrolat cap al públic.

A partir de les 12 del migdia milers de persones es van acostant als voltants de la plaça de l’ajuntament, que és convenientment preparada per a l’ocasió, amb els carrers tallats al trànsit motoritzat. El ritus és tant popular que, aquests dies, les escoles deixen sortir els nens i nenes una mica abans perquè puguin anar a escoltar la mascletà. Hi ha gent que arriba hores abans per a poder agafar un bon lloc, doncs com més aprop s'està de la mascletà millor. Fins i tot hi ha espais especialment habilitats perquè els malalts dels hospitals i els discapacitats físics i mentals puguin gaudir de la mascletà. També els familiars i amics de la família del pirotècnic disposen d’una zona especial per a ells, a primera fila. Mentre no comença l'esclat, pels altaveus sona música tradicional valenciana.

Quan queden deu minuts es llança un primer coet d’avís. Quan en queden cinc el segon i, finalment, el darrer, que marca l'hora exacte de començar: les dues en punt del migdia. Després d’uns breus instants en què el públic demana l’inici de la mascletà amb xiulets impacients, la fallera major, que és al balcó de l'ajuntament juntament amb la resta de la seva cort, pronuncia les paraules “Senyor pirotècnic! Pot començar la mascletà!”. Aleshores comença una impressionant simfonia d’esclats, que anant de menys a més, fa embogir els milers d’espectadors que es reuneixen allí per viure i sentir una de les més genuïnes expressions de la cultura traquera valenciana.

Aleshores, en tant que ritus, la gent que està asseguda es posa d’empeus i els que ja ho estan, miren fixament la successió de trons i fums. També hi ha qui tanca els ulls doncs la mascletà és sobretot una experiència per a ser viscuda i per a ser escoltada amb tot el cos. Ara bé, tot i ser una manifestació essencialment sonora, musical, també es pot complementar amb d’altres efectes visuals.

De fet, cada mascletà és diferent i cada pirotècnic crea la seva pròpia mascletà en funció de l'espai i el lloc on ha de ser disparada. Com a obra musical i sonora que és, tota mascletà té un ritme molt concret. Normalment, la successió d’impactes comença a ritme lent i va “in crescendo” fins assolir una intensitat i uns nivells de volum i potència impressionants.

Si la mascletà ha agradat, immediatament després d’haver-se acabat, el públic corre fins a abalançar-se fins l’indret on hi ha el pirotècnic per a felicitar-lo, entre aplaudiments i crits. El pirotècnic els correspon i tot seguit es fa pas fins al balcó de l’ajuntament, on hi ha els representants polítics i les falleres majors, des d’on saluda a tothom.

Les mascletades i les Falles de València

Tot i no ser una manifestació festiva originària de la ciutat de València- la cultura traquera valenciana neix als pobles-, les mascletades que aquests dies previs al 19 de març es disparen cada migdia a la plaça de l’ajuntament ha assolit una categoria diferent a la resta d'entre les que, durant tot l’any, es disparen arreu del territori.

La mascletà havia estat, en un principi i com passa en tantes altres poblacions valencianes on es celebren festes, una ofrena de foc a la divinitat a qui estaven dedicades i també l’esclat sonor que anunciava l'inici de les celebracions.

En el marc de la festa de les falles, tradicionalment només es disparava una única mascletà, el dia 19 al migdia. De fet, encara hui, les mascletades es disparen en el marc de la dinàmica festiva de cada falla, i són pagades per les comissions falleres.

Ara bé, en els darrers temps, les mascletades de la Plaça de l’Ajuntament de València s’han allargat en el temps i en l’actualitat i han adquirit una espècie d'aparador en què els pirotècnics competeixen per mostrar les seves millors produccions. En l'actualitat es disparen 19 mascletades, una per cada dia des de l’1 de març fins al dia de la Cremà de les Falles, el 19 de març al vespre.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Arxiu festes.org i Amigos de la Pirotècnia




Sabies que...

Disparar a València és un honor pel mestre de traca o pel pirotècnic que és escollit per a fer-ho. Les millors mascletas són les del dia 1 i la del dia 19, que són disparades per les cases pirotècniques més prestigioses del moment. El públic que va a escoltar les mascletades a la plaça de València és expert i sortir xiulat de la plaça equival, pel mestre pirotècnic, un mal auguri.


  4556 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La ciudad ritual. La fiesta de las Fallas
Ariño Villaroya, Antonio / Anthropos
El libro muestra la evolución de las fiestas en la ciudad de Valencia entre ...

comprar
Arrancapins: un segle de falles (1908-2008)
Hernández Martí, Gil-Manuel / Falla Arrancapins
Un estudi històric del professor Gil-Manuel Hernàndez sobre la falla Arrancapins....

comprar
Arrancapins en la memòria. Cent anys d'imatges
Diversos autors, / Falla Arrancapins
En aquest llibre hi ha un recull de fotografies expressament seleccionades ...

Falles i franquisme a València
Hernández Martí, Gil-Manuel / Editorial Afers
Les falles no sols constitueixen la mostra més emblemàtica de l’associacionisme ...

comprar
La festa reinventada. Calendari, política i ideologia en la València franquista
Hernández Martí, Gil-Manuel / Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Cada festa és un producte del seu temps, modelat per les relacions de poder ...

Fallas. Delirio mediterráneo
Diversos autors, / Federico Domenech, S.A
Llibre signat conjuntament per Ángeles Arazo (text) i Francesc Jarque (fotografies) ...

llegir
Arrancapins, una illa fallera
Hernández Martí, Gil-Manuel / festes.org
A mitjans dels anys setanta, la petita comissió d’Àngel Guimerà-Pintor ...



Ajuntament de València
https://www.valencia.es/
Plaça de l 'Ajuntament nº 1
46002 València (l'Horta)
963 52 54 78

Junta Central Fallera de València
http://www.fallas.com
Avinguda de la Plata 117
46006 València (l'Horta)
963.521.730
medios@fallas.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org