NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Altres festes gastronòmiques


Fira de l'Espàrrec
Del cavalló a la panxa
Gavà (el Baix Llobregat), Primer cap de setmana de maig


Espàrrecs sortint d'un cavalló


Espàrrecs de Gavà


Panera artística


El recinte firal


 

La Fira de l'Espàrrec de Gavà, una de les fires d’arrel agrícola més destacades del Baix Llobregat, és un conjunt d’activitats destinades a fomentar la producció i el consum d’un dels productes més emblemàtics del Baix Llobregat, l’espàrrec blanc de Gavà.

Gavà i els espàrrecs

El preuat Espàrrec de Gavà és un dels productes gastronòmics més emblemàtics d’aquesta ciutat metropolitana. Es tracta d’un espàrrec que només creix en determinats camps del Baix Llobregat, molt arenosos i poc compactes: les Sorres de Gavà. En aquestes condicions de sòl, l'espàrrec que hi surt és blanc, més allargat que de costum, de mida mitjana i rodó, de textura fibrosa i lleugerament amarg al paladar. L'inici de la Primavera és el moment d’anar a collir aquests espàrrecs de cultiu (la collita comença el març i acaba el juny).

Aquests espàrrecs blancs tenen una marca pròpia ”Espàrrecs de Gavà” que els distingeix com a producte de qualitat gràcies al fet que s’elaboren tal i com s’ha fet tradicionalment. Els Espàrrecs de Gavà es planten i es cullen a mà en uns cavallons de sorra que es tapen amb plàstics perquè l’espàrrec surti blanc.

Petita història de la Fira

La primera edició del que avui es coneix com a Fira d'Espàrrecs va tenir lloc el 22 de maig de 1932 i va néixer com un Concurs Exposició d'Espàrrecs on els agricultors locals mostraven aquest producte autòcton tot just en el moment de fer la collita. El naixement de la Fira va coincidir amb el moment de màxim esplendor del cultiu de l'espàrrec blanc (la producció als anys trenta sobrepassava les sis mil tones anuals).

La guerra de 1936-1939 amb les seves conseqüències, van impedir que aquesta iniciativa de la pagesia gavanenca tingués continuïtat. La Fira es va tornar a realitzar l'any 1943, però va patir diverses interrupcions fins que, l'any 1961 es recupera de nou. Des d'aleshores no s'ha interromput més.

Durant aquest període, la Fira ha conegut diferents emplaçaments: el Casino, la Torre Lluch, el pavelló Jacme March, la pista poliesportiva de Can Tintorer i, des de 1995, la plaça de Francesc Macià, el seu emplaçament actual.

La Fira d’Espàrrecs, avui

La Fira està organitzada per l'IMPAC (Institut Municipal per a la Promoció i Activació de la Ciutat) amb la col·laboració, en l'apartat agrícola, de la Cooperativa Agropecuària de Gavà.

Un recinte firal acull cada any les parades de venda directe dels espàrrecs i altres productes propis del Baix Llobregat. La transformació social i econòmica que ha experimentat Gavà en els darrers anys s'ha reflectit a la Fira i, al mateix temps que conserva la vessant agrícola també ha anat incorporant altres sectors com l'industrial, el comercial i el gastronòmic.

Un element identificador d'aquesta mostra d’espàrrecs és el Concurs de Paneres artístiques de productes del camp i lots d'espàrrecs. El Concurs té dues modalitats: una al millor embalatge tradicional i l’altre de construccions fantasioses de tot tipus fetes amb espàrrecs.

Durant els dies de la Fira - sempre el primer cap de setmana del mes de maig- se celebren diverses activitats lúdiques i culturals. Des de l'any 2003 també és fa la Mostra de Cuina organitzada per l'Agrupació de Restauradors de Gavà.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Gavà


  3090 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La Cuina del Senglar
Diversos autors,
Aquest llibre inclou receptes de plats cuinats amb la carn del senglar. ...

comprar
La cuina del conill
Morell i Bitrià, Josep M. / Pagès Editors S.L
Prop d’un centenar de receptes de conill omplen aquestes pàgines. Un llibre ...

llegir
Dossier: El senglar
Diversos autors, / Editorial Gavarres
El porc senglar és el més gros dels mamífers que viuen als massissos de ...



Ajuntament de Gavà. IMPAC
http://www.gavaciutat.cat
Plaça de Jaume Balmes, s/n
08850 Gavà (el Baix Llobregat)
93.263.91.43




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org