NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Primers de Maig > Fires


Fira del vi
Presentació en societat dels vins del Priorat
Falset (el Priorat), Primer cap de setmana de maig


Cartell de l'edició 2009


Les parades dels cellers


Degustació de vi en una parada


 

Inicialment concebuda com un punt de trobada entre productors i compradors, la Fira del Vi de Falset, que es celebra cada any el primer cap de setmana de maig, s'ha consolidat com el millor aparador per poder conèixer tots els matisos i enamorar-se dels vins que s’elaboren a la comarca del Priorat.

El Priorat i el vi

El Priorat és una terra que, per les característiques del seu sòl, produeix excel·lents vins. Les diferents varietats de vins prioratins s’agrupen en dos distintius de qualitat: la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, una de les més prestigioses del món, i la Denominació d'Origen Montsant.

La Fira del Vi de Falset va néixer, l’any 1996, com una iniciativa per a promocionar els vins d’aquestes dues denominacions d’origen. La Fira va començar celebrant-se a la Plaça de la Quartera, al nucli històric de Falset i ha anat canviant d’ubicació a mesura que creixia, fins a trobar l’amplaçament actual del Castell.

La presentació del vi ja elaborat

En territori català, la majoria de festes i fires de la verema es celebren una vegada acabades les tasques de recollida del raïm als camps, és a dir, a partir de finals d’agost i fins a mitjans d’octubre. La Fira del vi de Falset, en canvi, es celebra el primer cap de setmana de maig. I és que, tot i estar relacionada amb el món de la vinya i el vi, aquesta fira no es pot considerar una celebració de la fi de la collita o una festa per donar a conèixer el primer most. La Fira del vi de Falset és un esdeveniment de caire eminentment comercial en què els productors de vi, que ara estan a punt d’embotellar el vi provinent de la collita de fa dos anys, presenten el vi en societat. Així doncs, aquesta no és una festa per donar a conèixer el primer most de la collita d’enguany sino per a donar a conèixer el vi ja elaborat de la collita d’en fa dos.

Durant tres dies, la majoria de cellers pertanyents a les DO Priorat i Montsant, uns setanta, munten un parada amb l’objectiu d’exposar els seus productes i oferir a tastar el vi que ara estan embotellant. Ara bé, tot i ser un certament adreçat sobretot als professionals, la Fira del Vi de Falset atrau cada any una gran quantitat d’aficionats al món del vi provinent de tot arreu, que no volen perdre’s la oportunitat de conèixer el tast del vi que a partir d’aleshores estarà al mercat.

De cara al consumidor

La Fira és, en primer lloc, un conjunt de parades dels cellers prioratins que, per participar-hi, han d’estar inscrits a la DO Priorat o Montsant. Els estands dels cellers permeten als visitants de fer degustacions del seu vi. D’aquesta manera, els que s’acosten a Falset aquest dies poden assaborir les diferents varietats de vins produïts a la comarca. Es tracta, d’alguna manera, d’una primícia: es poden tastar els vins que que seran posats a la venda en els propers dies. Els cellers també aprofiten per donar a conèixer la resta de productes que tenen, i també la seva feina i el conjunt de la cultura vitivinícola. Per això, els dies de la fira diversos cellers de les dues DO’s obren les portes als visitants amb l’objectiu de donar a conèixer el procés d’elaboració del vi i els edificis que alberguen les instal·lacions per a fer el vi.

La Fira organitza cates de vins pel públic general amb l’objectiu de transmetre els coneixements necessaris per aprendre a reconèixer el valor de cada vi, apreciar-ne els matisos i gaudir de l’experiència de conèixer les diferències entre ells. Així, des del 2000 es celebra el Tast de Vins Blancs del Priorat o els cursos accelerats al tast de vins preparats per l"Escola d"Enologia i Viticultura Jaume Ciurana que inicien als neòfits en aquest art.

Entre professionals

A més a més, la Fira és el punt de trobada entre els productors del vi i els que el comercialitzaran després. Per aquest propòsit, el dilluns següent, es fan cates dirigides exclusivament a professionals del sector. També s’organitzen conferències i jornades tècniques i de reflexió empresarial adreçades als productors.

Altres activitats

En els darrers anys, la Fira del vi de Falset, ha adquirit diversos components gastronòmics, com el “Concurs gastronòmic de la cuina del vi” que té per objectiu donar a conèixer i promocionar plats que tinguin al vi del Priorat com a ingredient, i la Mostra de Dolços organitzada per l’Associació de Dones i que permet degustar els dolços elaborats per les dones del poble.

Durant el cap de setmana tenen lloc nombrosos altres actes paral·lels, com maridatges del vi, mostra d’olis…

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Fotos Urioz


  3043 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Fira del Vi de Falset
http://www.firadelvi.org
Pl. Quartera, 41
43730 Falset (el Priorat)
977.830.057
info@firadelvi.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org