Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Cagations col·lectius

Cagatió popular

Els nens de l'Esbart a la comitiva

Entrada del Tió dalt el carro

Els gegantons són els primers en fer cagar el Tió

Una nena fent cagar el Tió

Cada any quan arriba el Nadal Sant Vicenç de Castellet reb la visita dels Tioners, uns misteriosos personatges sortits del bosc que acompanyen al Tió, un gran tronc de fusta que el diumenge abans del 25 de desembre, els nens i nenes del poble fan que cagui dolços i llaminadures al bell mig de la plaça de l’Ajuntament.

El Cagatió popular de Sant Vicenç de Castellet se celebra el diumenge abans de Nadal a la plaça de l’Ajuntament. Està organitzat per la Colla de Geganters de Sant Vicenç, compta amb la col·laboració institucional de l’Ajuntament i la implicació directa i activa de diferents entitats del poble: l’Esbart Dansaire Santvicentí, l’Associació Musical Castellet, el Gremi de Carreters i Cansaladers, el grup de teatre Cul-i-seu i l’entitat gastronòmica Ceps i Manduca.

Història de la celebració

La primera edició del Cagatió Popular de Sant Vicenç es va celebrar l’any 1990 amb un objectiu ben senzill: reivindicar la figura del tió com a element entrega-regals propi del Nadal català i traslladar aquesta tradició familiar a l’àmbit públic. Els seus pioners van voler organitzar una celebració comunitària de caire nadalenc i infantil a la població inspirant-se en les arrels de la tradició popular del tió familiar.

De fet, tots dos objectius s’estan assolint abastament, ja que cada any fan cagar el tió, un per un, prop de 500 nens i nenes del poble, i es calcula que es congrega a la plaça un miler de persones.

La seqüència ritual

El Cagatió de Sant Vicenç es desenvolupa íntegrament a l’aire lliure pels carrers i places de la població. Tot comença a mitja tarda quan una misteriosa comitiva arriba a la plaça de l’Ajuntament. L'encapçala el Nen i la Nena, dos gegantons amb els braços mòbils que participen en altres festes locals i que representen a tota la quitxalla del poble, acompanyats de la colla de grallers. Darrera d’ells desfilen els nens i nenes de l’Esbart Dansaire Santvicentí i de l’Associació Musical Castellet, habillats per a l’ocasió.

Una vegada tothom és a plaça, unes bengales lluminoses anuncien l’entrada dels Tioners, els misteriosos portadors del Tió. Els Tioners, que són uns personatges exclusius d’aquesta festa, ja han arribat al poble unes setmanes abans i han anat escola per escola a portar-hi un tió i a explicar als nens i nenes el que cal per tal de fer-lo descarregar de dolços i llaminadures. Els Tioners representen una espècie d’homes del bosc salvatges, personificacions dels genis de la Natura i porten el Tió dalt d’un carro, que entren a plaça davant l’alegria generalitzada dels infants allà congregats. Aleshores, el Tioner Major es presenta i explica al públic quines pautes s’han de seguir a partir d’aquell moment per escalfar el tió, com la cantada de les cançons tradicionals que acompanyen els cops de bastó, i aconseguir així que cagui dolços per a tots els nens i nenes.

Abans que el Tió comenci a cagar les llepolies, se succeeixen un conjunt d’activitats que revifen l’esperit nadalenc per uns moments, com el muntatge d’un petit pessebre vivent, l’actuació de l’escola de l’Esbart Dansaire Santvicentí, una primera part de l’actuació del grup d’animació i la cantada conjunta de la cançó del cagatió.

Complerts tots els passos, els gegantons són els primers a fer cagar el tió per comprovar si és a punt. Si és així, el tió es trasllada a un altre punt de la plaça que té reservat, per on a partir de llavors van passant tots els nens i nenes per, un per un, fer-li descarregar dolços i llaminadures.

A la mateixa plaça de l’Ajuntament, i mentre dura la celebració s’elaboren uns 50 litres de brou cuinat amb brases i un gran perol que es reparteix gratuïtament entre el públic per combatre el fred que per aquestes dates sol fer en aquestes contrades.

Text: Redacció festes.org, amb informació de Susana Lopez

Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet