Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Cagations col·lectius

En molts indrets del país, la cerimònia familiar i íntima del tió ha donat lloc a cagations col·lectius o populars, en què, si bé és cert que es perd part del ritus propi de la llar, el tió adquireix noves funcions i usos. Aquests cagations populars se solen celebrar al bell mig de la plaça major del poble, on s’instal·la un tió de caràcter monumental que, en molts indrets, convenientment guarnit, adquireix una semblança fantàstica. El procés dels cagations col·lectius és el mateix que el del ritu casolà: un dia el tió arriba al poble, els nens i nenes l'alimenten durant uns dies i el dia escollit se'l colpeja mentre s'entona la cantarella perquè el misteriós personatge cagui petits regals per a tothom.

Cagations populars
Diferents poblacions
Tot i que la cerimònia nadalenca d'alimentar i fer cagar un tros de soca gruixuda d'arbre és un ritu de tipus domèstic que s'esdevé bàsicament a l'interior de cada llar catalana, des de fa uns anys, diverses poblacions han convertit aquest ritu casolà en un esdeveniment col·lectiu que té lloc a l'espai públic.

Cagada popular del tió
Alcover (l'Alt Camp)
Cada any el 26 de desembre al migdia els xiquets i xiquetes d’Alcover es troben a la plaça nova del poble per fer cagar, col·lectivament i a bastonades, mentre canten la cançó tradicional, el tió més llarg de Catalunya i del món.

Cagatió popular
Sant Vicenç de Castellet (el Bages)
Cada any quan arriba el Nadal Sant Vicenç de Castellet reb la visita dels Tioners, uns misteriosos personatges sortits del bosc que acompanyen al Tió, un gran tronc de fusta que el diumenge abans del 25 de desembre, els nens i nenes del poble fan que cagui dolços i llaminadures al bell mig de la plaça de l’Ajuntament.

Gran Cagada del tió a Olot (la Garrotxa) - a la plaça Major, ho organitza l'Associació de Comerciants d'Olot.
Cagatió popular a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) - Es fa el diumenge anterior a Nadal. La festa té lloc a la plaça de l’Ajuntament, on s’hi aplega tota la mainada del poble. El tió entra a la plaça en carro i acompanyat pels tioners. Aleshores els nens i nenes el fan cagar regals i llaminadures. La festa del cagatió compta també amb un pessebre vivent que escenifica l’Associació Musical Castellet i amb danses de l’Esbart Dansaire Santvicentí. Ho organitza la Colla de Geganters amb la col·laboració de comerciants.
La tronca de Nadal a Tremp (el Pallars Jussà) Els dies 22 i 23 de desembre, la ciutat de Tremp, celebra "La tronca més gran del món". Un tió de 14 metres de llarg i 6 metres d´alçada, per tal de difondre aquesta bonica tradició entre tots els nens de la província de Lleida.
Cagada popular del tió a Bescanó (el Gironès) - en el marc de les festes de Nadal i Reis, Quina, caga tió, missa del Gall, concert de Sant Esteve, pessebre vivent, pastorets, parc infantil, casal infantil, revetlla de cap d'any i cavalcada dels reis d'Orient...
Cagatió de Nadal a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - el 24 a la tarda, Cagatió de Nadal.
Gran Tió de Nadal de Castell d'Aro (el Baix Empordà) - des de l'any 2003 i dins l’intens calendari d’activitats de Nadal a Castell – Platja d’Aro presenta el Gran Tió de Nadal, un dels més grans i monumentals del país, gràcies a les seves espectaculars dimensions i que s'inaugura de manera oficial en el marc dels actes de l’Encesa de Llums de Nadal al municipi. El tió ofereix centenars de premis als afortunats infants que hi participen, gràcies a la iniciativa de l’Associació d’Empresaris i Comerciants que mitjançant els seus comerços reparteixen milers de tiquets de participació entre els seus clients.
Cercavila del Caga Tió a Blanes (la Selva) - dos caps de setmana abans de Nadal es fa una cercavila que escenifica l'arribada del Tió a Blanes, amb tractors que també duen tions petits per tothom qui no en tingui, provinents del bosc del Vilar. Durant la setmana tothom porta menjar al Tió al centre de Blanes, que es reparteix entre els que més el necessiten. I el dia 24 de desembre es fa el cagatió popular. Ho organitza l'Associació Cultural Es Viver.
Cercavila del cagatió a Cabrils (el Maresme) - es celebra des del 1996 el 24 de desembre. Una vegada acaba la cercavila, comença el cagatió. Telèfon: 93 753 96 60
Tió col·lectiu a Rupit (Osona) - al seu cèlebre Costumari Català Joan Amades explica que a Rupit hi ha constància documental de l'existència d'una cagada col·lectiva del tió.