Calendari: Festes d'Hivern > Les Falles > Les Falles fora de València

Les Falles

Escoltant una mascletà

Falla satírica amb els especuladors

Xiquets amb les caixes de trons de bac

Reivindicació fallera

La de Benicarló és la festa de les falles que més al nord del País Valencià se celebra. Durant més de deu dies les escultures de la burla, els monuments fallers, són l'epicentre de mascletàs, despertàs, ofrenes de flors i altres actes que configuren una festa jove, nascuda l'any 1973, però que ja és un del referents en el calendari festiu local.

De València a Benicarló

L’inici de la festa es remunta a l’any 1973 quan un grup de benicarlandos, entre ells l’alcalde i la reina de les festes patronals de Benicarló, van ser convidats per la falla del barri de Benimaclet de la ciutat de València que duu el nom de Benicarló (Falla Benicarló-Poeta Altet) i on van ser distingits amb els títols de President d’Honor i Fallera Major respectivament. La celebració, que va heretar el component de foc de les Festes de Sant Antoni que ja es celebraven a Benicarló, va veure plantar la seva primera falla l’any 1974 de la mà de la comissió fallera Benicarló, pionera de la festa fallera a la ciutat. Aquesta primera falla, anomenada “La Despertà”, va ser esculpida per l’artista local Antonio Esteve i va ser sufragada en part per dos sponsors particulars i també gràcies a una recaptació popular a peu de monument.

Uns anys més tard, al monument faller de la Falla Benicarló se li sumaren altres comissions i falles – Falla El Caduf i Falla la Paperina (1978), Falla el Grill (1979) - i poc a poc la festa s’anà estenent per tota la ciutat i anà incorporant elements nous, a imatge i semblança de la festa de València ciutat: despertades, Ofrena a la Mare de Déu de la Mar, etc. Avui, a l’any 2010, la ciutat disposa de dotze comissions falleres: Falla Benicarló, Falla El Caduf, Falla La Paperina, Falla El Grill, Falla L'Embut, Falla Mercat Vell, Falla La Carrasca, Falla Els Conquistaors, Falla La Barraca-Mallols, Falla El Campanar, Falla Els Cremats i Falla Nou Barri .

La seqüència ritual actual

La festa de les falles de Benicarló, com en d’altres indrets, comença setmanes abans del 19 de març, dia de la cremà, moment en que se li pega foc a aquestes monumentals escultures satíriques.

L’inici oficial dels actes comença, però, durant el primer cap de setmana de març. Divendres a la vesprada, al balcó de l’Ajuntament, té lloc la Cridà durant la qual la Fallera Major de Benicarló, la Fallera Major Infantil, les seues corts d’Honor, l’alcalde de la ciutat i el pregoner, inviten tots els benicarlandos a disfrutar de les festes falleres i es fa un convit de mistela i pastissets als assistents. La Cridà culmina amb el tir d’un coet i d’un petit castell de focs que marquen l’inici sonor de les falles. L’endemà dissabte té lloc la Cavalcada del Ninot, una cercavila carnestoltenca en què els membres de les comissions desfilen disfressats en un recorregut tancat per diversos carrers de la ciutat. Finalment, diumenge s’atorguen els premis als millors ninots indultats i també els Bunyols d’Or i Brillants que cada any reconeixen la tasca de determinades persones i col·lectius en la festa. Durant tots aquest dies es pot visitar l’Exposició que reuneix tots els ninots indultats de cada falla.

Les celebracions continuen la segona setmana de març durant la qual es fa la plantà dels monuments fallers als carrers, la seva ubicació definitiva. Els artistes fallers van traslladant totes les peces de la seva obra des del taller al carrer i les munten a ulls de tothom. El diumenge abans del 19 de març té lloc l’Ofrena a la Mare de Déu de la Mar, protectora de la ciutat. Aquest acte, nascut l’any 1979, consisteix en una desfilada dels fallers i falleres de les diferents comissions que, habillats amb els seus vestits tradicionals, passen per davant de la imatge de grans dimensions de la marededéu, on fan una ofrena col·lectiva de flors que acaba configurant i cobrint tot el mantell de la imatge.

La festa té el seu clímax culminant durant la setmana del 19 de març, l’anomenada Setmana Fallera, durant la qual, cada dia, hi ha despertades amb trons de bac al matí (del 16 al 19 de març), mascletà aeria i terrestre al migdia (del 16 al 19 de març), el lliurament de premis a les millors falles, etc

El 19 de març, dia de sant Josep, al matí hi ha missa, un passacarrers i mascletà, i a la vesprada la cremà dels monuments, l’acte que posa punt i final a tots les celebracions i que obre un nou any faller.

Text i fotografies: Redacció festes.org

Casals fallers oberts
Una de les característiques distintives de les falles de Benicarló és que els casals fallers són oberts. A diferència d'altres indrets, on els locals de cada falla només hi poden entrar els membres (socis) de la falla, a Benicarló tothom pot entrar als locals de les comissions. Aquest caràcter obert i acollidor dels fallers benicarlands repercuteix en l'economia del casal, que augmenten d'aquesta manera els ingressos per venda de begudes i menjar, amb què financen les seves activitats.

Les falles fundacionals de Gandia
Coll Fornés, Josep Joan / Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell