Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Aplecs

Aplec dels francesos
Aplec a Sant Aniol d'Aguja
Sant Aniol d'Aguja (Aj. de Montagut, Garrotxa), Diumenge de Pasqua Granada

Ambient davant l'ermita

El diumenge de Pasqua Granada és un dia assenyalat a l'ermita de Sant Aniol d’Aguja: s'hi celebra l'anomenat "Aplec dels francesos" perquè agermana catalans vinguts del Vallespir i de la Garrotxa i altres indrets del país. Hi acudeixen especialment gent de Sant Llorenç de Cerdans i la rodalia.

L'ermita i el refugi

Sant Aniol d'Aguja és un indret situat a l'actual terme municipal de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa. Inclou diverses edificacions una de les quals és l'església amb el mateix nom, que és a la vora de la riera de Sant Aniol. Coneguda també per Sant Aniol d'Uja o Sant Aniol d'Aguges, és una ermita cristiana. Va ser fundada l'any 859, en territori del comtat de Girona, per un grup de monjos benedictins procedents del de Santa Maria d'Arles, al Vallespir, que havia estat saquejat pels normands. A l'alta Edat Mitjana, doncs, havia estat seu d'un monestir benedictí i, més tard, d'una parròquia i d'un santuari.

Davant de l'església hi ha la casa de Cal Sastre, antiga rectoria i refugi, actualment en procés de restauració per part dels Amics de Sant Aniol d'Aguja, formada per l'associació Terra Aspra de Montagut, pel grup excursionista Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans i pel Centre Excursionista de Banyoles.

La festa actual

De bon matí, els habitants de Montagut i d’altres municipis de la Garrotxa s’apleguen al collet de Clarioles per iniciar un pelegrinatge fins a l’ermita de Sant Aniol. Abans, però, esperen l’arribada dels veïns francesos, vinguts de diferents municipis del Vallespir, el Rosselló i la Cerdanya, ja que aquesta tradició és anterior al Tractat dels Pirineus, un acord pel qual Felip IV va entregar a Lluís XIV el Rosselló, el Conflent i una part de la Cerdanya. Un cop signat, aquest vell costum de Pasqua va passar a dir-se Aplec dels Francesos, en homenatge a tots aquells que, malgrat la segregació, seguien mantenint viva la tradició.

Un cop s’han trobat al collet de Clarioles, tots dos grups van en romeria fins a l’ermita de Sant Aniol. A l'ermita s'oficia una missa en honor del sant, es fa una ballada de sardanes i un dinar de germanor. La jornada està amenitzada per la música dels Grallers de Montagut i d’un músic convidat, que és diferent cada any. Al llarg de la jornada s’escullen l’hereu i la pubilla de l’aplec, es juga al joc de la cucanya i se sorteja un present entre aquells que vagin vestits d’algun personatge de ‘La punyalada’, l’obra de Marià Vayreda ambientada en la segona guerra Carlina que explica amb tot luxe de detalls com se celebrava aquest aplec aleshores. Els actes finalitzen amb una actuació castellera. En acabar, tothom canta el ‘Cant dels adéus’, una cançó que s’ha convertit en tot un himne per als assistents.

El bon caçador
Reixach i Brià, Roser / Revista Caramella VII