Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Fer la figa

Els Figuetaires
Torredembarra (el Tarragonès), Dijous Gras

Gravat

Grup de figuetaires

La Figa te fai

Cada Dijous Gras un conjunt d'éssers emmascarats acompanya l'arribada del Rei Carnestoltes a Torredembarra executant "La Figa te fai", un joc propi de les festes de Carnaval en aquesta vila que consisteix en fer ballar una figa seca amb una canya de pescar.

Cada Dijous Gras, dia de l'Arrivo del Rei Carnestoltes a Torredembarra, un conjunt d'homes emmascarats, anomenats Figuetaires, executen un antic joc per a la mainada.

Segons la memòria popular dels torrencs de major edat, tenia lloc a La Torre un dels actes típics més representatius d’aquesta festa: “La Figa te fai” una màscara-joc pròpia d’aquestes festes, que es podia trobar també en altres punts de la geografia catalana, espanyola i fins i tot europea. Aquesta àmplia distribució demostra que es tractava d’un ritus molt antic; no oblidem que la figa, atès el gran nombre de llavors que en conté, era i encara és un símbol de fecunditat lligat a la fertilitat femenina propi de societats agràries.

Podem llegir una descripció dels Figuetaires al Recull de Treballs núm. 1 del Centre d’Estudis Sinibald de Mas feta pels germans Pau i Emili Mercadé: “Una canya llarga, un fil lligat a la punta de la que penjava una figa seca i un altre trosset de canya per picar i fer que la figa no parés de ballar. La mainada els seguia per tot el poble amb la boca oberta per pescar la figa.”

Després de consultar la bibliografia especialitzada i de visitar altres llocs amb mascarades similars hem recreat la mascarada triant materials tradicionals com el cartró, el cotó, bufes de porc, gran quantitat de picarols, les canyes... consolidant un aspecte que ens identifiqui com a figuetaires sense allunyar-nos de les imatges que podem consultar en obres com el Costumari català.

El Figa te fai està organitzat, des de l'any 2009, per l'Agrupació de Balls Populars, que va voler recuperar elements de l'antic Carnaval de caire rural, basat en màscares rituals i simbòliques, i en la mofa i en la sàtira d' aspectes socials.

Text i imatges: Agrupació de Balls Populars de Torredembarra

Agrupació de Balls Populars de Torredembarra