Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Maria Magdalena > Festes majors

Ball de Nans

Pilar dins l'església

Inici del ball de diables

La Diablessa recitant els versots

Esplugues celebra, pels volts del 22 de juliol, una festa popular que destaca per l’actuació, dins l’Església de Santa Magdalena, dels castellers, el ball de bastons, l'Esbart, els gegants i capgrossos, i per l'activa participació del ball de diables local, que recita el seu ball parlat i els seus versots en sortir de la missa.

Història de la celebració

Santa Magdalena és patrona d’Esplugues des del 1103 quan el bisbe Berenguer de Barcelona consagra una església romànica dedicada a ella, sobre la qual s’ha anat edificant el temple actual. El culte a Magdalena podria ser una cristianització de cultes anteriors, també femenins, vinculats a les coves, les "esplugues" tant presents en la orografia d'aquesta zona.

La festa major d’Esplugues de Llobregat s’havia celebrat, històricament, per Santa Magdalena, a finals de juliol. L'any 1970 l'Ajuntament va decidir traslladar la data de la celebració oficial de la Festa Major al 21 de setembre, diada de Sant Mateu. D'aquesta manera, la Festa de Santa Magdalena es va quedar com una festa "petita" tot i que en l'actualitat segueix essent la festa més espluguina d'entre totes les que es fan durant l'any a la vila. La festa, tal i com es fa actualment, comença a caminar l'any 1989 amb la introducció d'un dels primers balls, el Ball del Babau.

L'ofrena col·lectiva

Avui, la Festa de Santa Magdalena és una ofrena col·lectiva a la protectora de la ciutat que, cada 22 de juliol, fan algunes entitats de cultura popular d’Esplugues.

La celebració s’inicia Pati del Casal de Cultura Robert Brillas amb un homenatge al Ginjoler, un arbre la fusta del qual és molt apreciada per a la construcció d’instruments tradicionals. Allà, els grups participants fan la primera tanda de balls i una ofrena a l'arbre:

• Ball de Nans d'Esplugues
• Ball de Gegants d'Esplugues
• Ball de Bastons d'Esplugues
• Ball del Babau a càrrec de l'Esbart Vila d'Esplugues
• Ballada de la Sardana "Terra de Gegants"
• Entrada a Plaça dels Castellers d'Esplugues
• Ball pla d'Esplugues El Babau (obert a tothom)

El Ball del Babau és un dels elements més singulars de la festa de Santa Magdalena. Es tracta d'un ball pla, creat expressament per aquesta ocasió, composat pel músic espluguí Marcel Casellas i del que es ballen dues versions, una a càrrec de l'esbart i l'altra oberta, a càrrec de tots els que s'hi volen sumar.

La celebració continua amb l'inici del seguici festiu de les entitats de cultura popular d’Esplugues format per: Ball de Diables d'Esplugues, els Ministrers de la Vila-Nova, el Ball de Nans i el seu Grup de Grallers i timbalers, el Ball de Gegants i el seu Grup de Grallers i timbalers, el Ball de Bastons i el seu Grup de Flabiols i Tamborí, el Ball del Babau, amb un Grup d'acordió diatònic i violí, el el Ball del Gingoler amb una cobla de Tres Quartants i el Castellers d'Esplugues, amb el seu Grup de Grallers i timbalers. El seguici circula en cercavila direcció a l’Església de Santa Magdalena, a l’interior de la qual es celebra una missa. En arribar a l'església, els grups entren dins l'església i realitzen una actuació i les ofrenes florals a santa Magdalena. Un dels moments àlgids de l’ofrena és el pilar caminat que cada any construeixen els castellers i que, per la seva espectacularitat, fa arrencar un fort aplaudiment de tots els assistents.

Un altre element destacat de la celebració és quan, a la sortida de tots els assistents de les actuacions dins l’església, el Ball de Diables - que protagonitza durant tot el dia accions satíriques en relació a algun element de la pròpia festa- fa ús de l’element que més el caracteritza, la paraula, per recitar primer el seu ball parlat i tot seguit els seus versots satírics, amb què repassen alguns dels fets més destacats ocorreguts durant l'any a la vila. Acabats els versots, el seguici desfila en cercavila fins al Casal de Cultura, on té lloc un sopar de germanor i un Ball de Festa Major amb l'actuació d'un grup de música d'arrel tradicional.

La música de Santa Magdalena
Un dels components importants d’aquesta ofrena col·lectiva són el conjunt de músiques creades per a l’ocasió i que sonen durant el seguici i les actuacions dins l’església a càrrec de la Nova Cobla Esplugues, els Ministrers de la Vila-Nova i altres formacions de música tradicional.

La restauració de la Festa Major de Santa Magdalena
Diversos autors, / Ajuntament d'Esplugues, Comissió Festa de Santa Magdalena i TiC - Espluga Viva