Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Maria Magdalena > Festes majors

Festa de Santa Magdalena
Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
Esplugues celebra, pels volts del 22 de juliol, una festa popular que destaca per l’actuació, dins l’Església de Santa Magdalena, dels castellers, el ball de bastons, l'Esbart, els gegants i capgrossos, i per l'activa participació del ball de diables local, que recita el seu ball parlat i els seus versots en sortir de la missa.

Festa major d'Ullà (el Baix Empordà) - festa major en honor a Santa Magdalena.
Festa de la Magdalena a l'Olleria (la Vall d’Albaida) - amb danses, balls de bastons, torres humanes, xeremies, tabals, rondalles, un bon sopar i una gran vetllada de música. Organitzada per l’Associació Cultural la Borina. I el "ball de locos".
Festa Major Gran a Canyelles (l'Alt Penedès) - es celebra en honor a Santa Magdalena el cap de setmana més proper al 22 de juliol. Telèfon: 93.897.30.11
Festa Major de Corbera de Llobregat (el Baix Llobregat) - festa Major de Santa Magdalena, al voltant del 22 de juliol. Amb Cargolada Popular, correfoc, ofici solemne i Rosari de Pelegrins, barraques d'entitats, sopar empalmat, festival de patinatge artístic, Concurs de Coques i Pastissos, Concurs de Truites, Havaneres, Ball de Festa Major, etc
Festes de la Malena i representació de la Llegenda de Sant Jordi a Banyeres de Mariola (l'Alcoià) - el poble té una ermita de santa Maria Magdalena, popularment la Malena. Al juliol se celebra fira en honor a ella. Cada tres anys se celebra dins dels actes del mercat medieval de la Malena la representació de la "llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa", un espectacle musical a l'aire lliure per a tots els públics on participen vora 200 persones, i rep uns 2.000 assistents. La pròxima representació serà el 2009.
Festa Major Gran de Masquefa (l'Anoia) - antigament es commemorava per Sant Pere ( 29 de juny) en honor al patró més antic de la nostra vila, però davant la impossibilitat d’assistir a la Festa per part de molts masquefins que marxaven a segar a altres terres per aquestes dates, es va proposar a finals del S.XIX canviar el dia de Festa Major per Santa Magdalena per que tothom la pogués gaudir. Telèfon: 93.772.50.30
Festes patronals de Santa Maria Magdalena a Moncofa (la Plana Baixa) - se celebren pels volts dels 22 i 23 de juliol. Festes patronals dedicades a Santa Magdalena, popularment coneguda per santa Malena, de la que se'n té constància documental almenys des de mitjan segle XIV (1365). En 1423 el rei Alfons V el Magnànim, després de conquerir Nàpols, torna cap a València amb una esquadra de 8 naus i 22 galeres sota les ordres dels seus lloctinents Bernat de Centelles i Joan Corberà, saquejat el port de Marsella, del qual guarden les seves cadenes a València, es veu obligat per un gran temporal a desembarcar a la platja de Moncofa la imatge de Marbre de Santa Maria Magdalena. El poble va assumir que la santa volia quedar a Moncofa, aquest fet és recordat en una cançó popular. "Santa Maria Magdalena la portaven per la mar la duien de Marsella i a Moncofa va quedar". Seguint aquesta llegenda, l'acte central és el Desembarcament de Santa Magdalena, que té lloc entre el 22 i 23 de juliol al centre urbà i a l'ermita de la santa (de gran tradició marinera) respectivament. La imatge de Magdalena és portada a bord d'una embarcació fins davant la platja del Grau. Allà els mariners es llancen a la mar, rescaten la imatge i la porten a muscle fins a la platja, on la gernada la rep remullant-la i una xiqueta vestida de magdalena i dos angelets li canten dos emotius versos.

La restauració de la Festa Major de Santa Magdalena
Diversos autors, / Ajuntament d'Esplugues, Comissió Festa de Santa Magdalena i TiC - Espluga Viva