Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Altres celebracions de Divendres Sant

Processó dels Sants Misteris

Imatge antiga de Jesus amb la creu

Pas actual de Jesus amb la creu

Penitent

Soldats romans

Campdevànol celebra, cada Divendres Sant una professó de Setmana Santa singular i única al món. Les diferents escenes de la Passió de Crist no es realitzen mitjançant escultures o monuments si no que inclouen passos vivent i carrosses damunt les quals evolucionen actors vius.

Seguint els patrons de la tradició de Setmana Santa més catalana, que prioritza les escenificacions teatrals al carrer per sobre de les processons amb imatges, Campdevànol celebra, cada Divendres Sant la seva Processó dels Sants Misteris. Més de 400 persones de Campdevànol i d'altres poblacions veïnes del Ripollès participen en aquesta processó que compta amb la singular particularitat que les escenes de la Passió s'escenifiquen majoritàriament a través de passos vivents, a peu o mitjançant actors (persones del poble) que són immòbils damunt una carrossa.

L'ordre de la Processó dels Sants Misteris és el següent:

- Soldats romans i la seva banda de tambors
- Judes Iscariot (a peu)
- Hebreus (a peu)
- Nens amb improperis (a peu)
- La Verònica (a peu)
- L’Hort de Getsemaní (en carrossa)
- Cami de la Creu (en carrossa)
- Coral cantant cançons
- L’Ecce Homo (en carrossa)
- La Crucifixió (a peu)
- El Davallament de la Creu (en carrossa)
- Les tres maries ( a peu)
- Nois amb claus i corona de Jesús (a peu)
- La Dolorosa (imatge en baiart)
- Capità romà i escorta (a peu)
- El Sant Sepulcre (escultura)
- Orquestra interpretant música sacra

El recorregut que realitza té el seu inici al pavelló poliesportiu Mercè Guix i recorre bona part del nucli urbà.

Història de la celebració

No se sap quins són els orígens d’aquesta processó ni es disposa de massa documentació sobre la història més antiga de la festa. Se sap que després del conflicte armat de 1936-1939, la processó passa a fer-se amb persones de carn i ossos perquè els passos havien estat cremats. S’explica que això fou així per una casualitat, doncs la manca de recursos econòmics per adquirir les figures dels passos va portar als veïns a decidir fer d’estàtues ells mateixos.

La Processó dels Sants Misteris de Divendres Sant es va deixar de fer l’any 1965 i no és fins l’any 2007 que es va tornar a recuperar de la mà de l’Associació dels Amics de la Processó de Setmana Santa i d’altres entitats del poble, com l’associació de dones “El Roser” que cus els vestits de les persones que hi participen, a més d’artistes locals i l’Ajuntament.

Imatges: Associació dels Amics de la Processó de Setmana Santa

Associació dels Amics de la Processó de Setmana Santa