NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 4 de març de 2021 | Casimir    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Altres celebracions de Divendres Sant


il·lustració de la notícia
 Processó de l’Agonia i Processó de les Tres Gràcies
Reus (el Baix Camp)
La Processó de les Tres Gràcies de Reus es caracteritza per la petició popular de tres favors al Sant Crist de la Sang, una imatge que és custodiada pels “homes de ferro”, dos personatges d’origen medieval habillats amb unes armadures de combat que són els precedents dels actuals armats.


il·lustració de la notícia
 Processó dels Sants Misteris
Campdevànol (el Ripollès)
Campdevànol celebra, cada Divendres Sant una professó de Setmana Santa singular i única al món. Les diferents escenes de la Passió de Crist no es realitzen mitjançant escultures o monuments si no que inclouen passos vivent i carrosses damunt les quals evolucionen actors vius.


Processó dels Sants Misteris a Camprodon (el Ripollès) - A l'any 1867 ja consta la celebració de la Processó del Dijous Sant, amb la desfilada d'imatges i improperis. En l'actualitat els actes comencen el Dijous Sant a la nit, amb la desfilada del maniple dels soldats romans i la interpretació de la Retreta. El Divendres Sant al matí té lloc la processó de dones, i per tancar la litúrgia, al vespre se celebra la processó dels Sants Misteris. El grup de manaies està compost de dues optiades, la I està formada per 45 soldats romans amb abanderats, signes, lictors i un masser, juntament amb els seus respectius comandaments i la II la formen 32 soldats romans de banda de música, que es desglossa en 15 cornetes inclòs el botzinari, 12 timbalers i 3 bombos.
Processó dels Sants Misteris a Campdevànol (el Ripollès) - antigament al poble es feia la processó que degut a la manca de recursos econòmics per adquirir les figures dels passos, va portar als veïns a decidir fer d’estàtues ells mateixos. Aquesta Processó dels Sants Misteris de Divendres Sant s’ha tornat a recuperar l’any 2007 després de 42 anys sense fer, ja que la darrera vegada havia estat el 1965. L’associació dels Amics de la Processó de Setmana Santa es varen constituir com a entitat per tal de tornar a recuperar aquesta festa, i compten amb el suport d’altres entitats del poble, com l’associació de dones “El Roser” que cus els vestits de les persones que hi participen, a més d’artistes locals i l’ajuntament. Aquests dos últims anys a més dels armats propis de Campdevànol també s’ha pogut comptar amb un centenar de manaies de Banyoles. Alguns dels passos que es poden veure són l’Hort de Getsemaní, l’Ecce Homo, el Camí del Calvari, la Dolorosa, el Sant Sepulcre i la Santa Creu. A més, completen la comitiva la Verònica, la Samaritana, Judes, els nens amb els Improperis i un cor creat per acompanyar la processó. El recorregut que realitza té el seu inici al pavelló poliesportiu Mercè Guix i recorre bona part del nucli urbà
Els Esclops d'en Pau a Viladrau (Osona) - a Viladrau, la tradició està lligada al Divendres Sant i hom diu que el soroll dels tacs recorda la tronada de quan Jesús va morir a la creu. Altres apunten als aldarulls que van fer els jueus quan Jesús va ser pres o a la creença que, fent fressa eixordadora, s’espantaven els mals esperits i les fúries infernals que intentaven apoderar-se del món aprofitant que Jesús, mort, no els podia fer front. Al voltant d’una taula i seguint el ritme de cançons, sovint picaresques, es van passant els tacs de fusta picant amb ganes. Cal estar al cas dels canvis de ritme per tal de no rebre una bona picada del tac del company.
Els ous del Divendres Sant a Menorca - "hom creu que estan beneïts i es guarden com a medecina, per a quan una dona pateix pèrdues importants de sang, o bé se sent molt debilitada; aleshores es prepara mig ou picat amb xocolata i vi pagès, es posa al foc, s’espesseix lentament i després es beu; aquesta creença tal vegada arranca dels temps dels púnics i els seus costums i rituals funeraris, que foren cristianitzats segles més tard per Sant Agustí, pare de l’Església, que va utilitzar el símbol de l’ou per explicar el misteri de la mort i resurrecció de Jesucrist, i d’aleshores ençà, podria perdurar aquest costum, relacionat amb la tradició de la mona de Pasqua, o l’ou com balla del Corpus de Barcelona."

Enviar articleEnviar enllaç
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2021 festes.org