NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Altres celebracions


Festa de la Farigola
Prades celebra la màxima floració de la Primavera
Prades (el Baix Camp), Últim diumenge de maig


Mare de Déu de l'Abellera


Farigola florida


Guarniment d'entrada d'una casa


Mel de farigola


 

Els habitants de Prades celebren, cada darrer diumenge de maig, una festa protagonitzada per la farigola, una herba considerada sagrada i que en aquests moments és en el seu període de màxima floració. Inclou l'ofrena de farigola a la marededéu de l'abellera, un mercat d'artesans i un concurs de guarniments de façanes.

Quan ha florit la farigola, Prades celebra la màxim clímax de la Primavera. Des de fa molts anys, el poble guarneix els seus monuments emblemàtics i les seves cases amb farigola i altres plantes aromàtiques i remeieres i amb flors que podem trobar al bosc en aquestes dates.

La farigola i la Mare de Déu de l'Abellera

La farigola és una planta que, com moltes altres herbes i plantes amb propietats terapèutiques i aromàtiques (com l’alfàbrega, l’espígol o el romaní) ha estat abundantment utilitzada en celebracions festives populars. L’ús festiu de la farigola està sobretot relacionat amb la festa del Divendres Sant, dia en què és tradició anar-ne a collir, però són moltes les festes que durant la Primavera i l'Estiu utilitzen aquesta planta en les seves posades en escena.

Una de les tradicions associades a la festa de Prades és l’ofrena de farigola a la Mare de Déu de l’Abellera, una imatge d’una divinitat cristiana que és dins una ermita erigida dins una bauma. Es tracta d’una imatge d’una dona que duu un infant als braços que subjecta un ocell (oreneta) a la mà. La situació d’aquesta ermita, en un indret de culte arcaic, com una cova, i el fet que sigui una marededéu trobada, juntament amb el fet que la imatge tingui relació amb les abelles, fan pensar que aquesta mare de déu cristiana és una continuació d’una deessa anterior.

La relació entre la Mare de Déu Abellera i la farigola és força natural: la farigola és un dels aliments principals d’aquests petits animalons voladors que elaboren la mel. De fet, la bauma on hi ha l’ermita ha estat, des de temps molt remots (i encara és), un lloc on les abelles han elaborat els seus ruscos de mel. No ha d’estranyar doncs que aquesta representació de Maria, la Mare Terra, estigui dedicada a les abelles i que, precisament, hagi estat tradició fer-li, aquest dia, una ofrena d’una planta que en aquests moments està en màxima explosió floral.

Per tot això, el 6 de setembre de 2003 la Mare de Déu de l'Abellera, l'aura rodona de la qual està feta amb 50 abelles, fou declarada la patrona dels apicultors.

Una mica d’història

Pels volts del 1975, i a iniciativa d'un restaurador local, es creà la Festa de la Farigola. L'objectiu inicial de la festa fou promocionar la sopa de farigola i la mel de Prades, dos productes autòctons del poble. La festa es celebrava el darrer diumenge de maig i consistia en un pregó que obria els actes i que pronunciava una personalitat de la cultura, un esmorzar popular a la plaça de la vila, una trobada de poetes. En les primeres edicions de la festa es feia una ofrena de farigola a la Mare de Déu de l'Abellera. L'any 1980, l'Ajuntament assumeix la organització de la festa i introdueix el concurs de guarniment de façanes, eix de la celebració actual.

Seqüència ritual actual

En l’actualitat, la festa es celebra el darrer diumenge de maig i s’estructura al voltant del Concurs de Guarniment de Façanes. Es tracta d’un concurs de guarniment de façana i d’entrada de casa que els propis veïns i veïnes elaboren amb farigola i altres plantes i també amb tot tipus d’estris antics relacionats amb la pagesia que guarden.

El dia comença comença amb un esmorzar popular a l’aire lliure servit a la plaça major de Prades, on hi ha les parades de productes artesans del mercat d’artesania i productes naturals i artesanals que durant tot el dia ofereix als participants productes alimentaris, productes per a la higiene del cos, etc D'entre els artesans destaquen els el·laboradors de la Mel de Prades, famosa pel seu intens gust a farigola, i de diferents productes fets amb farigola. També s’ofereixen tisanes de farigola amb mel i es perfila una catifa de flors que sol representar un tema emblemàtic de la vila.

Al migdia els representants de l’ajuntament lliuren els guardons dels premis de Poesia i del Concurs de Guarniment de façanes, es fa una missa i alguna activitat cultural, com una trobada de puntaires, una actuació castellera, ballada de sardanes, etc.

Text: Redacció festes.org


  5175 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors, / Profeslo (Promotora de Festes Locals)
Aquest llibret pretén acostar la Llegenda del Boc de Can Vernet als més ...



Ajuntament de Prades
http://www.prades.cat
Plaça Major, 2
43364 Prades (el Baix Camp)
977.86.80.18
ajprades@altanet.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org