Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Dijous Gras o Llarder

La Fogasseta
L'àpat de Dijous Llarder a les Terres de l'Ebre
Xerta i Aldover (el Baix Ebre), Dijous Gras

Fogassetes

La truita que hi ha dins

La Fogasseta és un plat propi de la gastronomia de Dijous Gras en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre i especialment d'Aldover i Xerta. Es tracta d’un entrepà tradicional fet amb un pa rodó farcit amb una truita feta de carn i dos dels productes de l’època: les carxofes i els alls tendres.

Dijous Llarder o Dijous Gras és sinònim de botifarra d’ou, de llardons, de carn, de coques, de truites farcides i d’altres suculents menges fetes a base de carn i ous.

En diferents poblacions del centre del país, aquest dia és tradició anar a fer un berenar amb un entrepà de truita farcida d’alls tendres, carxofes i salsitxes. És la Fogasseta, un àpat propi del Carnestoltes de diferents poblacions de les Terres de l’Ebre.

El terme “fogasseta” prové de “fogassa”, una paraula que designa en general qualsevol tipus de massa de farina pastada de forma rodona, cuita al caliu i farcida amb diferents ingredients.

La fogasseta és un panet individual, més aviat pla, amb forma circular, i amb una decoració feta a base de talls quadrats que duu a la part superior. Es talla per la meitat i es farceix amb una truita feta amb els productes de la temporada: alls tendres i carxofes (o faves tendres o espàrrecs), que es combinen amb llonganissa, salsitxes o llom.

La tradició al Baix Ebre

Quan arriba el Dijous Llarder, els habitants de Xerta i Aldover surten a les afores del poble, a la vora del riu Ebre o fent una excursió fins a algun paratge de l’interior o muntanyós per tal de menjar-se la fogasseta, un panet que els forns i pastisseries de la zona elaboren només un dia l’any: el dia abans del Dijous Llarder.

A Xerta, cada any nombroses famílies del poble es reuneixen de forma espontània al camp de futbol per berenar a base de fogasseta. A Aldover, molta gent va a menjar-se la fogasseta a les Olles.

A la població veïna d’Amposta (el Montsià) hi ha un costum similar: menjar un entrepà de truita amb salsitxes i per postres el ‘menjar blanc’, a base de farina d’arròs i llet.

Imatges: Camins d'Iruna (http://caminsdiruna.blogspot.com/) i Jaume Estupiñà

Recepta de la Fogasseta d'Aldover
Extreta del llibre" La cuina de les Terres de l'Ebre: receptes tradicionals del Baix Ebre, del Montsià i la Terra Alta" de M. Carme Queralt Tomàs

Ingredients

1 fogasseta
2 ous
1 pam de llonganissa
2 carxofes
2 alls tendres
oli
sal
faves tendres o borratxets, i espàrrecs silvestres

Preparació

En una paella fregim la llonganissa. Quan sigui fregida, la traiem i la reservem. Al mateix oli, fregim els alls tendres trossejats i les carxofes, que haurem netejat, traient-los les fulles més dures, i trossejat de dalt a baix, en sis parts. Ho salem amb un polset de sal (les carxofes es poden substituir per faves tendres o borratxets, o bé per espàrrecs silvestres). Quan siguin prou fregits, traiem els alls i les carxofes de la paella, i els reservem. Batem els ous, i afegim els alls i les carxofes trossejades. Ho remenem per barrejar-ho tot bé, i fem una truita amb poc oli, rodona i de la mida de la fogasseta. Un cop tinguem la truita feta, obrim la fogasseta per la meitat, i hi posem a dins la truita. Tallem la llonganissa en quatre trossos, i la posem a la fogasseta per damunt la truita, col·locant-la en forma de creu.

comprar
La cuina de les Terres de l’Ebre. Receptes tradicionals del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta
Queralt i Tomàs, M. Carme / Edicions Cossetània
Receptes recollides de la tradició oral de la Terra Alta, el Baix Ebre ...