NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Festes majors


Festa Major de la Santa Creu
Repartiment ritual dels panets protectors
Anglesola (l'Urgell), pels volts del 3 de maig


Els panets beneïts per la Veracreu


Repartiment dels panets


Ve gent d'arreu de la comarca


 

Situada en ple procés primaveral, la Festa Major de la Santa Creu d’Anglesola té per protagonista el repartiment d’uns panets que, convenientment beneïts per un relíquia de la veracreu que hi ha al poble, hom creu que protegeixen contra tempestes de llamps i pedregades.

El poble d’Anglesola celebra la seva Festa Major pels volts del 3 de maig, diada de la Santa Creu. Emmarcada en ple procés de renaixement de la vida natural, la Festa de la Santa Creu és la continuació d’antiquíssimes festes i ritus anteriors dedicats a festejar i afavorir la regeneració periòdica del Cosmos que s’esdevé cada primavera. I, en concret, de ritus destinats a protegir els conreus -acabats de sembrar- de les tempestes amb pedregades que sovintegen en aquesta època de l'any.

Les celebracions duren des del cap de setmana més proper fins al dia 3, dia festiu a la localitat. Durant tots aquests dies hi ha competicions esportives, actuacions musicals, espectacles de tot tipus, una Trobada de Puntaires (des del 1996), un “Dia dels Jocs Tradicionals” i una cercavila amb els gegants i capgrossos del poble. Antigament s’hi havia celebrat el Cós de la Cordera i el “Matar el Bou”.

La Caritat: repartiment dels panets protectors

El dia central de la festa és el dia 3 de maig, diada de la Santa Creu, en què es venera la Santa Creu on fou crucificat Jesucrist i de la que Anglesola en disposa unes relíquies. A l’església parroquial hi ha una capella amb un reliquiari d’argent del 1676 que conté vuit fragments del Lignum Crucis o Santa Creu -portats, segons la tradició, per Martí de Montsant-, venerats des del segle XIII i que reben el nom de les Santes Virtuts pels prodigis que se li atribueixen a aquests fragments de la Creu de Crist.

Al matí hi ha la benedicció de la Creu de Terme, un magnífic monument artístic que marcava el límit del terme a la plaça Santa Anna, i una missa en què es veneren les relíquies de la veracreu. Acabada la missa es celebra la Processó i la Benedicció dels “Panets de la Caritat”, un acte que es celebra des del segle XIII. Hom creu que els panets quan són beneïts i acompanyen la veracreu, protegeixen i salven de les pedregades d’aquestes dates. La creença que la veracreu és un dels millors protectors contra llamps i pedregades havia estat molt estesa. Segons la tradició, per protegir un poble dels estralls que causen els llamps i les pedregades només cal treure la veracreu (Lignum Crucis) fora els límits del terme i això allunya els núvols tempestuosos.

Els panets es reparteixen després de dinar a la plaça de l’església. Els encarregats de repartir les més de 12.00 racions de panets o “Caritat” als assistents són les màximes autoritats polítiques del poble (alcalde i representants polítics de l’Ajuntament), els representants religiosos i el Prohoms d’Anglesola, una institució d’origen medieval que antigament tenien un paper molt rellevant en la gestió jurídica i administrativa del viles i pobles.

Moltes són les persones d’Anglesola i dels pobles veïns que aquest dia acudeixen a rebre el panet amb el convenciment que, posats al camp que conreen o bé a casa, els protegirà de llamps, pedregades i altres inclemències d’aquesta època (i de tot l’any) que suposen una greu amenaça pels sembrats dels camps.

La festa de la caritat acaba al vespre amb un concert i un ball. El 14 de setembre, l’altre dia de la Santa Creu, Anglesola celebra la seva festa major petita.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament d'Anglesola




Sobre l'efectivitat protectora de la Veracreu

El folklorista Cels Gomis va recollir, a la seva obra "Meteorologia i Agricultura Populars" que “No totes les veracreus Lignum Crucis són veritables. Per saber si ho són s’han de ficar dins un got d’aigua. Si l’aigua es torna color de sang, són de la veritable creu de Crist; sino, no."


  4090 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
El ball del Sant Crist de Salomó
Diversos autors, / Edicions El Mèdol
El ball del Sant Crist de Salomó és una peça que s'integra de ple en la ...

La Vera Creu d'Anglesola i els pelegrinatges de Catalunya a Terra Santa
Español i Bertran, Francesca / Patronat del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Catàleg de l'exposició que amb el mateix nom es va fer al Museu Diocesà ...

llegir
El Seguici de Figueres
, Ministrers de Figueres / Ajuntament de Figueres
El dia 18 de gener de 2003, els Ministrers de Figueres varen començar la ...



Ajuntament d'Anglesola
http://www.anglesola.cat
Pl. Esglesia, 7
25320 Anglesola (l'Urgell)
973.30.80.06
ajuntament@anglesola.ddl.net




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org