Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Festes majors

Fires i festes de la Santa Creu
Figueres (l'Alt Empordà)
Centenars d'actes culturals, festius i esportius omplen, cada any, tots els racons de la vila de Figueres quan arriben les Fires i Festes de la Santa Creu. Nascut inicialment a redós d’una fira comercial, l’esdeveniment s’ha anat complementant amb un ampli ventall d’activitats que l’han acabat convertint en la veritable festa major de la capital altempordanesa.

Festa major i Ball del Sant Crist
Salomó (el Tarragonès)
Salomó escenifica, en el marc de la festa major i des de la primera meitat del segle XVIII, el Ball del Sant Crist, una representació teatralitzada d'una llegenda local de l'època en què la vila passava moltes privacions i fam. Des de 1972, l'obra s'escenifica anualment cada diumenge de maig i, el 1999 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional.

Festa Major de la Santa Creu
Anglesola (l'Urgell)
Situada en ple procés primaveral, la Festa Major de la Santa Creu d’Anglesola té per protagonista el repartiment d’uns panets que, convenientment beneïts per un relíquia de la veracreu que hi ha al poble, hom creu que protegeixen contra tempestes de llamps i pedregades.

Festa Major de la Santa Creu a Salardú (Vall d'Aran) - la vigília al vespre, repic de campanes. L'endemà al matí, veneració de la Creu del Sant Crist, del s.XII. benedicció del terme i ballada de danses araneses. Representants d'altres pobles acudeixen a la festa amb les creus de les seves parròquies per tal d'assistir a la missa solemne. Telèfon: 973 64 40 30
Festa Major de la Santa Creu de Cabrils (Maresme) - Dura tres o quatre dies. El dia tres de maig, ofici amb benedicció del terme, cercavila amb grallers i gegants i arrossada popular. Homenatge als avis i elecció de la pubilla.
Festes del Crist del Grau a El Grau, Aj. de València (l’Horta) - festes del barri del Grau de València, dedicades a una imatge del Crist Crucificat conegut popularment pel "Negret". Segons la llegenda, l'any 1411 la imatge, que sembla que procedia de Lleida i va arribar al mar baixant pel riu Ebre, va embarrancar al Grau. A la dàrsena interior del Port es recrea l'arribada per mar del Crist del Grau, es fa una processó amb la imatge i es procedeix a fer la benedicció del mar. Se li canten els goigs que fan: "Sembrant fe, pietat i pau/ a nostra platja arribares/ els nostres fills no desempares/Santíssim Crist del Grau". De l'1 al 3 de maig .

El ball del Sant Crist de Salomó
Diversos autors, / Edicions El Mèdol