Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Santantonades

Santantonada

Botarga

La temptadora dins una casa

Sant Antoni, abans de cremar la foguera

La barraca encesa

La Festa de Sant Antoni d'Herbers segueix l'estructura ritual de totes les Santantonades que aquests darrers dies de gener es celebren en diferents pobles dels Ports de Morella. La d'Herbers, però, és l'única que no inclou cavalls en la seva posada en escena.

La Santantonada d'Herbers es celebra el cap de setmana després del 17 de gener i segueix l'estructura ritual pròpia de totes les Santantonades d'aquesta zona del Nord de Castelló, els Ports de Morella. Cada any per aquestes dates, els habitants del poble, dispersos durant l'any, es retroben per celebrar la festa de Sant Antoni, la més important de l'any. La organització de la festa és a càrrec dels majorals i l'Associació Lo Botadó.

La seqüència ritual

Uns dies abans de la festa, els joves del poble van a cercar les rames i els troncs que serviran per a bastir la barraca, una pira cònica feta amb un arbre central i dos pisos que en el marc de la celebració representa la cabana on s'amaga el sant i la llar de les botargues, els dimonis que el tempten durant les seves meditacions. La barraca es va deixar de fer als anys 1920 per culpa d'un accident mortal, i no es va recuperar fins l'any 2003.

El divendres al capvespre una comitiva formada per sant Antoni, les botargues i la temptadora recorre els principals carrers del poble. Com en d'altres poblacions totes les botargues, que van amb vestits blancs i brodats vermells i duen la cara tapada amb una màscara de roba (a excepció de tres dimonis majors que porten un vestit vermell i que comanden a la resta), duen a sant Antoni lligat per unes cordes. La temptaora és un personatge provocador i divertit representat per un home transvestit que fa bromes de tipus sexual amb tothom. La comitiva entra a les cases de les famílies que els obren la porta i que els ofereixen pastes i aiguardent.

Durant tot el trajecte les botargues i els altres dimonis majors empaiten a petits i grans, fent crits i picant a terra amb els fuets i entrant a les cases a fer gatzara. Els acompanya una colla de dolçainers que executen unes melodies pròpies de la festa.

La cercavila acaba al voltant de la foguera on té lloc la darrera de les escenes d'aquesta representació teatral al carrer: l'entrada de sant Antoni a la barraca i l'encesa de la foguera amb el sant a dins. Aquesta primera part de la celebració acaba amb un sopar comunitari al voltant de la barraca ofert pels majorals i un ball que s'allarga fins ben entrada la matinada.

L'endemà dissabte al matí sant Antoni, els dimonis i els majorals fan una capta pel poble per arreplegar tots els plats que són elaborats pels veïns del poble i que són oferts per la tarda. Tot seguit té lloc una missa en honor a sant Antoni que acaba amb una processó amb la imatge del sant.

L'Encamisada d'Herbers

Una de les tradicions associades a aquesta festa és l'Encamisada: quan al poble hi havia animals de feina (matxos, mules i altres) aquest dia es presentaven tots, animals i persones, ben engalanats a la plaça de l'església, on el capellà feia la benedicció dels animals. La comitiva donava tres tombs seguint al majoral que portava el guió de sant Antoni a cavall. Finalment el majoral convidava a una casqueta i aiguardent als que havien participat en l'Encamisada.

Iconologia de l'espectacle
Fàbregas i Surroca, Xavier / Edicions 62