Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent

El Cel

Ca l'espardenyer

Pescador

Pelacanyes

Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereixen els carrers i places del nucli antic de la vila de Pals són aprofitades, cada any, per escenificar aquest pessebre vivent que destaca per la recreació d'alguns vells oficis relacionats amb el mar i l'arròs.

Són molts els pobles catalans que, seguint una tradició molt antiga, recreen col·lectiva i parateatralment (amb persones de carn i ossos), el naixement de Jesucrist. Sembla que el primer pessebre vivent podria ser del segle XV. Des d'aleshores, els pessebres vivents s'han fet a l'interior de l'església o bé a l'exterior i compten amb la posada en escena de diferents "quadres" que tenen per objectiu mostrar l'ambient que va envoltar l'instant del naixement, per recrea-lo, tot adaptant-lo a les particularitat i singularitats de la realitat de cada poble.

Pals, poble de pessebre

Pals, és un petit poble del Baix Empordà, situat al bell mig de la plana del Baix Ter, entre arrossars, cultius i aiguamolls. Amb una població repartida entre tres nuclis (Pals, Els Masos i la Platja) la part més coneguda és la Vila o Recinte Gòtic, situat al capdamunt d'un turó. El Pessebre Vivent de Pals es desenvolupa en aquest marc incomparable: els carrers dels nucli antic de la vila, un conjunt d'estrets carrers i construccions romàniques, gòtiques, renaixentistes i barroques que l'han fet famosa arreu.

Una tradició de 1987

El Pessebre Vivent de Pals és, però, una tradició força recent. La primera representació del Pessebre Vivent de Pals sorgí de l'Associació de Pares de una de les escoles públiques del poble i de la parròquia. Va fer-se a l'interior del pati de Ca la Pruna el Nadal del 1987. Comptava amb només 5 quadres.

En l'actualitat el Pessebre es celebra pels volts del 25 de desembre i també per cap d'any i involucra a bona part dels palesencs i palsenques (més de 300 persones del poble i rodalies). Els habitants del nucli antic cedeixen els seus patis o entrades de les cases per a fer-hi algun dels quadres escènics.

El Pessebre Vivent de Pals inclou més de 50 quadres. S'hi poden veure dos tipus de quadres: els que contenen paratges bíblics, de l'Antic i el Nou Testament, i els que recreen oficis tradicionals catalans vinculats al poble.

D'entre els relacionats amb la història bíblica hi ha la Creació, Adam i Eva, els Profetes (Abraham, Moisès, Elies, Esdres, Sant Joan Baptista), Pastors, l'Anunciació, Demanant Posada, l'Empadronament, pati d'Armes, Família Catalana, Visitació, Caganer, el Cel, el Naixement, els Tres Reis, el Temple, la Fugida a Egipte, etc Destaca el quadre del Rei Herodes i les seves concubines i el Campament Romà, que té com a base la torre emblemàtica de Pals, la Torre de les Hores.

Un altre apartat el constitueixen els oficis tradicionals, molts d'ells posats en escena pels mateixos practicants o bé per descendents seus, com el ferrer, el cisteller, el baster, el flequer, el fuster, el taper, l'elaborador de mels i confitures, l'espardenyer, caçadors, filadora, boter, llenyataire, castanyera, elaborador de vi, etc.

D'entre tots els quadres d'oficis tradicionals, destaquen els que tenen a veure amb el món de la pagesia, el mar (pescadors, confecció de nanses, arreglar xarxes, mestres d'aixa, etc) i els que tenen a veure amb l'arròs, sectors molt arrelats en aquesta població empordanesa, rodejada de camps, d'arrossars i ben aprop del mar.

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)
Albert i Corp, Esteve / Editorial Barcino