Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Enramades

Festa de les Enramades
Enramades reciclables
Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès), Dissabte i Diumenge de Corpus

Un dels carrers

Un dels engalanaments

Després d'haver quasi bé desaparegut, la vella tradició d'engalanar amb artístiques i espectaculars enramades cadascun dels carrers i places ha tornat amb força a Sant Llorenç de Morunys.

Una festa que es renova

Aquesta festa és un bon exemple de com la tradició és capaç d'adaptar-se, mutar i evolucionar en funció de cada moment històric. Probablement, les Enramades tingueren el seu origen com a culte pre-cristià a la Naturalesa: s'anava a recollir flors i plantes per portar-les a l'interior del poble i així beneficiar-se de les seves propietats. Posteriorment el cristianisme n'adaptà el contingut: les catifes de flors es realitzaven perquè el Santíssim Sacrament i la processó de Corpus hi passessin per sobre. I, finalment, la festa s'ha convertit en un dels grans elements d'atracció turística de la Vall de Lord.

Les Enramades de Sant Llorenç

La festa de les Enramades a Sant Llorenç té algunes diferències amb altres celebracions semblants. En primer lloc, no tots els carrers són coberts amb catifes de flors, sinó que molts també engalanen portes, finestres i altres elements dels edificis del poble. En segon lloc, a Sant Llorenç, els guarniments dels carrers ja no són fets només amb brancatge verd i altre elements naturals. El paper, el plàstic, la fusta, les serradures molles tenyides, el cartró i el polixpan han aparegut com a nous materials ornamentals. I finalment, cada portal escull un tema d'actualitat sobre el que versarà l'engalanament.

El programa de les festes comença setmanes abans amb la decisió del tema sobre el que tractarà el guarniment. Divendres a la nit i fins dissabte al migdia, es construeix i preparen els ornaments. Les Enramades es poden gaudir fins diumenge i en alguns anys fins i tot fins la setmana següent.

Fotos: Consol Pascuet

Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys