NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Enramades


Moltes poblacions enramen els seus carrers i places amb guarniments especials quan arriba la festa de Corpus. Es guarneixen edificis, carrers i places amb imaginatives decoracions que sovint tenen un tema central i un caràcter no competitiu. Originàriament això es feia perquè la processó del Corpus fós més lluïda però actualment, i malgrat que en algunes viles les enramades segueixen estant vinculades al seguici de Corpus, el costum ha agafat entitat pròpia. Antigament, tots aquests engalanaments es feien amb brancatge verd, flors i altres materials naturals però en l’actualitat també es fan amb altres materials, com el paper, el ferro, la fusta i el plàstic.


il·lustració de la notícia
 Les Enramades
Arbúcies (la Selva)
Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, aquesta autèntica exhibició d’obres d’art efímeres fetes amb plantes i flors sobre l'asfalt, que té lloc durant la vuitada de Corpus i compta amb una gran participació, és una de les festes populars més importants del cicle festiu a la vila.


il·lustració de la notícia
 Festa de les Enramades
Sallent (el Bages)
Emmarcada dins les celebracions de la capvuitada de la festa de Corpus, la Festa de les Enramades és una de les més carismàtiques i antigues de la vila. Els carrers guarnits, els embotits i les tradicionals balladetes, juntament amb d'altres activitats lúdico festives són les protagonistes d’unes festes que han estat declarades d’interès turístic local.


il·lustració de la notícia
 Festa de les Enramades
Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès)
Després d'haver quasi bé desaparegut, la vella tradició d'engalanar amb artístiques i espectaculars enramades cadascun dels carrers i places ha tornat amb força a Sant Llorenç de Morunys.


L'Enramada a Guissona (Segarra) - festa que es celebra el segon diumenge de Corpus, amb guarniment dels carrers amb flors. Antigament sortia una processó amb els gegants. Els nois van a missa amb unes coques grosses i pà, prèviament beneïts, i les noies amb un llaç al cap i un cistell ple de papers de colors-pètals. A continuació es dirigeixen a la font del poble, on hi ha una imatge de la Mare de Déu de la Salut; les noies hi enlairen els paperets i tota la font queda guarnida.
Enramades al barri d'Escodines-Manresa (Bages) - les festes d'aquest barri de Manresa són les Enramades, l'unic de la ciutat que les celebra. Són organitzades per l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri de les Escodines. Amb activitats esportives, tallers, menjades populars, cercaviles i el festival de Enramades Rock's. Telèfon: 93.875.15.40
L'embrancada (enramada) del Corpus a Terrassa (el Vallès Occidental) - el Corpus de Sant Pere tenia com a fet peculiar l’embrancada de façanes. El veïnat s’apropava al bosc per proveir-se de branques que transportaven en carros i en camions. Tot seguit guarnien les façanes i es procedia a la confecció de catifes florals. Aquest costum d’engalanar el carrer embrancant-los, que ja la trobem en diversos Corpus barcelonins del segle XV, era la manera que la gent senzilla aportava pel seu environament ja que econòmicament els resultava gratuït, puix només havia d’anar al bosc i recollir branques, heures i flors, principalment ginesta, pel seu bastiment. Aquesta vella tradició, a l’antic poble de Sant Pere, va subsistir fins l’any 1962.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org