Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Enramades

Festa de les Enramades

Passeijant sota les flors d'un carrer

Un carrer, vestit de Rússia

El carrer Sant Esteve

Els embotits

Emmarcada dins les celebracions de la capvuitada de la festa de Corpus, la Festa de les Enramades és una de les més carismàtiques i antigues de la vila. Els carrers guarnits, els embotits i les tradicionals balladetes, juntament amb d'altres activitats lúdico festives són les protagonistes d’unes festes que han estat declarades d’interès turístic local.

Els orígens de la celebració

Segons les referències documentals i escrites més llunyanes, la Festa de les Enramades es ve celebrant a Sallent des de l'any 1325. El desig de rebre amb fervor i joia el pas de la processó de Corpus segurament va ser el que va originar el costum d'engalanar els carrers amb boix i olivera.

Antigament, el pas del fidels acompanyava, amb llum de ciris, al Santíssim Sagrament pels terrosos carrers de la vila. Els balcons, finestres i algun portal estaven adornats amb el millor cobrellit i les flors de paper penjaven dels fil ferros recoberts de branques de boix que anaven d’una banda a l’altra del carrer.

D’altra banda, un privilegi atorgat l'any 1547 pel bisbe de Vic, Joan de Tormo -que en aquells moments era senyor del poble- es refereix als costums i tradicions del Corpus local, inclosa la forma d'elecció dels administradors de la festa. Aquest privilegi es conserva en un document original a l’arxiu municipal, i allà es troben les ordenacions de les normes tradicionals de les enramades de Sallent.

L'evolució recent de la festa

Actualment, i a diferència d’altres indrets, el carrers de Sallent ja no s’engalanen per acollir la processó religiosa de Corpus, sinó que la celebració ha evolucionat i es desenvolupa en un to lúdic i festiu. Avui, i malgrat que els actes religiosos són presents encara diumenge de Corpus, la festa ha adquirit un caràcter laic.

Tot i que oficialment els actes de les Enramades comencen Dijous de Corpus i s'allarguen fins dilluns següent, els actes comencen el cap de setmana anterior a la diada de Corpus, en què es va al bosc a cercar el boix necessari per engalanar els carrers i s'enllesteixen les decoracions que durant els darrers mesos s'han anat preparant, en secret, per engalanar els carrers.

El dimecres, vigília del Corpus, els carrers s’engalanen amb tot tipus de materials i, una mica com les festes dels barris de Gràcia o de Sants de Barcelona per la seva Festa Major, cada carrer escull un tema, al·lusiu a l'actualitat o no, per a realitzar el guarnit. A diferència d'altres festes, les Enramades de Sallent no tenen un caire competitiu i la imaginació dels dels que participen en la construcció de les decoracions de fusta i cartró no serveix per a guanyar premis, sinó per sorprendre als seus veïns i visitants amb les mes atrevides i arriscades propostes.

La festa compta amb uns 14 carrers engalanats, d’entre els que destaquen el carrer Cos, el carrer de Sant Bernat, el carrer de Santa Cristina, el carrer Nou, el carrer de la Unió, la Plaça de l’Estació, la plaça de la Mare de Déu de Fussimanya, la Plaça de la Verdura, etc

Embotits i Balladetes

A més dels guarniments o enramades, hi ha dos elements més que singularitzen la festa sallentina. Per una banda, els embotits, uns ninots grotescos plens de palla que fan referència a personatges històrics i llegendaris de la vila i que es poden veure al carrer Sant Bernat.

La llegenda explica que fa molts anys unes forces d'ocupació volien envair la vila, però van ser foragitades amb la col·locació duna sèrie de ninots que simulaven molta més gent defensant dels que realment hi havia. la creença popular diu que si algun any aquestes figures no es pengessin, dilluns següent no seria Festa.

Per altra banda, d'entre els altres actes més característics de les Enramades, cal mencionar les balladetes de la plaça de la Verdura i del carrer de Sant Bernat, que balla la mainada agafats del ditet, i la cercavila amb els gegants, nans, grallers, bastoners i música.

Els Amics de les Enramades

La festa està organitzada pels Amics de les Enramades, formada per enramadors dels diferents carrers, així com els administradors de la festa, que són els organitzadors, juntament amb l'Ajuntament de Sallent, de la part lúdica i tenen cura de la coordinació, preparació i difusió de la festa. Els Amics de les Enramades vetllen perquè aquesta festa centenària segueixi endavant, cada dia amb més força.

Ajuntament de Sallent
Plaça de la Vila 1