Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Bous i mules de Carnaval

El Camell

El Camell

El Camell fent-se pas

El Camell durant el Correcuita

Apareix per sorpresa

Recuperat l'any 1981 a partir d'una tradició molinenca vinculada a les Festes de Carnaval del Molins de Rei del segle XIX, el Camell és, sens dubte, una de les peces d'imatgeria festiva de foc més emblemàtiques de la ciutat i una de les seves icones més representatives.

El Camell de Molins de Rei és una bèstia festiva de grans dimensions que es dedica a empaitar a petits i grans, llançant foc pels queixals i aixecant el coll.

Característiques

El Camell no és ni un bou ni una mula ni un cavall i, ni molt menys, un camell, l’animal remugant de cap petit, coll i cames molt llargues i esquena amb un o dos geps que li dóna nom. S’anomena d’aquesta manera perquè “fer el camell” significa fer el bèstia, fer el burro, fer l’animal, el ximple i també, per extensió, fer festa, fer disbauxa. El Camell és una bèstia festiva de grans dimensions híbrida, entre un cavall, una mulassa i un bou. De fet, el Camell no es defineix per les seves atribucions si no per ser una gran bestiassa de festa que, recordant un costum antic, s’ha convertit en un animal fantàstic.

El cos del camell està fet de fusta, el cap d’espuma de poliestirè i duu tot el cos recobert amb un teixit de cotó. Fa 6, 75 metres de llargada i 2 d’amplada i pesa uns 180 quilos. El duen 6 persones des de dins més un portador del cap que, mitjançant un sistema de palanca, té un moviment dalt a baix, fet que li permet arribar fins a una alçada de 5'30 metres. Té tres punts de foc, dos a la boca i un a la cua. Exteriorment està dirigit per 4 persones més mitjançant unes cordes i 3 persones més s'encarreguen del cap i la cua.

El Camell de Molins de Rei es dedica a empaitar a petits i grans en tres ocasions l’any: per Carnestoltes i per la Festa Major, al setembre, durant les Matines del dia 29 i el dissabte de Festa Major al vespre, a la plaça de la vila, en una espècie de trajecte festiu anomenat el Corre-cuita del Camell. En aquesta aparició és quan l’animal es mostra més tal com és: evoluciona de forma erràtica pels carrers i places, aturant-se i arrencant de nou de forma imprevisible, empaitant als que es va trobant pel seu camí. Es mou amb rapidesa, puja i baixa escales, recula quan cal i treu foc pels queixals i ruixa als que el reten. El seu himne és "La Presó del Rei de França" de la Companyia Elèctrica Dharma. En canvi, per Carnaval, l’animal forma part d’un ball popular, anomenat Ball del Camell.

Història

L’origen del Camell de Molins cal cercar-lo en les antigues festes de Carnestoltes molinenques. Expliquen els llibres d’història que, almenys des del 1814, havia estat costum entre alguns molinencs, quan arribava el Carnaval, de construir una espècie de bèstia feta amb fustes (arquets de vela de carro) i una barra de ferro que aguantava un cap de cavall mort que tingués una bona dentadura. Tapats amb una manta i amb dues taronges als forats del crani com a ulls, feien aparicions a la plaça de la vila durant els balls, de forma espontània i transgressora, empaitant tothom, especialment a la gent rica que feia el Ball de Carnaval, i fent gresca i gatzara.

El procés de recuperació de la bèstia comença amb la recuperació dels ajuntaments democràtics i el final de la dictadura franquista. En el pregó de Festa Major de l’any 1979 es diu que és una llàstima que Molins no tingui bèstia fantàstica i a partir d’aquí es comença a buscar informació i documentació antiga, i a bastir un projecte de construcció del Camell. La nova peça fou estrenada el 26 de setembre de 1981, en plena Festa Major de Sant Miquel.

Els Amics del Camell

L'entitat que actualment vetlla pel seu manteniment i funcionament és Els Amics del Camell, que està formada pels portadors, timbalers, diables, bombers i altres col·laboradors del Camell.

El Camell no acostuma a sortir fora vila, si bé n'ha fet diverses sortides com a les Festes de la Mercè de Barcelona, el Bestiuari també de Barcelona, a Sant Feliu de Llobregat per apadrinar-ne la Garsa de Sant Feliu de Llobregat, El Prat de Llobregat o Valls. L'any 1992, per Carnestoltes, el Camell es va cremar a la sortida, sent reconstruït aquell mateix any. L'any 2006, en motiu del seu 25è aniversari, realitzà un espectacle conjuntament amb Comediants i la sortida a plaça fou tocada en directe per la Companyia Elèctrica Dharma i l'any 2008 visità la població de Würflach (Àustria).

Entrega de xumet al Camell

Com en moltes altres poblacions catalanes, la mainada de Molins de Reis entrega el xumet a la bèstia fantàstica del poble, el Camell.

El Camell. Una tradició recuperada
Diversos autors, / Ajuntament de Molins de Rei