Ecosistema: Protagonistes > Colles, comissions, confraries > Armats, Manaies i Estaferms

Els Armats
Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà), Divendres Sant

El capità, al capdavant

La Samaritana al mig

Vestits amb faldilles, espardenyes i un casc propi dels guerrers medievals, els armats o soldats de la Setmana Santa d'Esterri d'Àneu constitueixen un dels grups de manaies més singulars de tot el país.

En moltes celebracions de la Setmana Santa catalana hi intervenen uns grups de soldats -anomenats manaies, manages, armats o estaferms- que participen en diferents moments de la seqüència ritual d'aquesta festa que escenifica i recrea la Passió i Mort de Jesucrist.

Molts d'aquests grups representa que són soldats romans, tot i que no sempre és així. A Esterri d'Àneu, per exemple, els armats són una comparsa singular que no sembla tenir res a veure amb un estol de soldats romans.

Soldats "jueus"

Els Armats d'Esterri van vestits d’una manera molt pintoresca: duen un cosset de teixit de colors molt vius i un faldellí del mateix tipus, però de color força oposat al del cosset per tal que contrasti. El cap, el cobreixen amb un casc de cartró d’inspiració medieval, del qual hi pengen un gran nombre de cintes i està coronat per un gros pom de flors. Van armats amb una llança llarga, grossa i feixuga que quan repica al terra produeix una remor sorda.A les cames duen unes mitges blanques i als peus unes espardenyes de set vetes.

La vestimenta dels armats denota que potser són fruit d'alguna mescla casual entre diferents personatges i, potser per això, els Armats a Esterri d’Àneu reben el qualificatiu de "jueus romans".

Els Armats d'Esterri desfilen en dues fileres i encapçalats pel capità, que marca - juntament amb els timbals- el ritme de la seva marxa.

La sortida dels Armats d'Esterri té lloc el Divendres Sant. La seva primera aparició és l'encapçalament del Calvari o Via Crucis que té lloc a les 10. Cada estació està marcada amb una placa de ceràmica, del segle XVIII, encastada en una de les parets dels diferents carrers pels que camina la processó.

La segona aparició dels Armats d'Esterri és a la Processó del Sant Enterrament que té lloc a partir de les 10. Enmig dels armats caminen unes noies que fan de Samaritana (amb un càntir), de Verònica i de Maria Magdalena. Darrera d'elles hi va el pas de fusta de Jesús de Natzaret, la Dolorosa i el sepulcre flanquejat per dos armats dansaires. Clouen la processó les tres Maries, també representades per noies.

Cada any, són moltes les persones que arriben a Esterri per, situats al llarg dels carrers o acompanyant la processó, gaudir d'aquesta festa, una de les processons més populars de la Setmana Santa al Pallars Sobirà.

La Processó de l'Enterrament
Segons Joan Amades (Costumari Català, II; pp. 808-809): "A Esterri, divendres sant es feia l'enterrament de Jesús. Hom feia una processó amb la imatge del Crist ajaguda damunt un baiard. Armats proveïts de grosses llances feien al seu entorn evolucions pintoresques i extravagants que constituïen un veritable ball que tenia ben poca cosa de reverent. Dos dels armats no es movien mai per res del costat de la imatge per tal d'impedir que els jueus la robessin"

Els Armats de Tarragona. Els seus orígens a la península Ibèrica
Bertran Luengo, Jordi / Indústries Gràfiques Gabriel Gibert