Ecosistema: Protagonistes > Colles, comissions, confraries > Armats, Manaies i Estaferms

Els "Armats", també anomenats "Manaies", "Manages" o "Estaferms", són grups de persones vestides de soldats, normalment romans, que desfilen pels carrers de moltes poblacions durant la Setmana Santa encapçalant les processons i custodiant les imatges i passos. Mentre els armats estan relacionats amb Crist, els Estaferms ho estan amb la Mare de Déu. És una tradició de molts indrets del Principat de Catalunya, i especialment de Tarragona, Lleida i Girona.

Armats, manaies i estaferms
Arreu del país
Moltes processons de Setmana Santa catalanes van encapçalades per una comitiva d’homes vestits de soldats -normalment romans- que popularment s’anomenen ”Armats”. Aquests personatges, juntament amb els passos i les vestes, són els protagonistes de bona part de les celebracions.

Els Estaferms
Besalú (la Garrotxa)
Totalment vestits de blanc, amb espardenyes de veta, una faixa vermella i un casc de ferro que, a mode d'armadura medieval, els cobreix la cara, els Estaferms de Besalú que participen de la processó del divendres abans de Rams pouen de la tradició de les guàrdies dels comtes medievals catalans.

Els Armats
Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà)
Vestits amb faldilles, espardenyes i un casc propi dels guerrers medievals, els armats o soldats de la Setmana Santa d'Esterri d'Àneu constitueixen un dels grups de manaies més singulars de tot el país.

Manaies de Girona (el Gironès) - web oficial dels manaies de Girona i la Confraria de Jesús Crucificat. Telèfon: 972211671
Els Manages de Verges (Baix Empordà) - soldats romans que surten a la Processó de Verges, i que al poble s'anomenen Manages i no Manaies.
Manaies de Banyoles (Pla de L'Estany)
Els pífres de Girona (Gironès)
Manaies i Estaferms de Besalú (Garrotxa) - web d'aquesta guàrdia formada per mig-soldats mig-pagesos que van vestits amb espardenyes de beta, faixa vermella i camisa blanca, amb llança i casc.
Manaies la Congregació dels Dolors d'Amer (Selva)
Manaies Juncaria Parc - Bosc de Figueres (Alt Empordà)
Altres manaies de les comarques gironines - Soldats Romans de Camprodon - Soldats Romans de Mieres - Armats de Sant Hilari Sacalm - Via Crucis vivent - Manaies de les Planes d'Hòstoles - Manaies de Blanes
Armats de Mataró (Maresme) - associació de caràcter cultural, sense ànim de lucre que data de l'any 1705 i que aplega homes, dones, nens i nenes. La seva principal acitivitat es desemvolupa durant la Setmana Santa (Processons, desfilades i representació del Misteri de La Passió). Telèfon: 93.799.71.31/654.385.087
Armats de St. Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) - informació sobre els Armats i Estaferms de Sant Vicenç dels Horts. Telèfon: 93 656 0249
Armats Martorelles (Vallès Oriental) - web oficial dels Armats de Martorelles, una secció de la Joventut Sardanista de Martorelles que neix l'any 1983 i que surten durant la Setmana Santa a Martorelles a la Processó del Silenci, Dijous Sant.
Armats de Manresa (Bages) - web oficial dels Armats de Manresa que, després de 26 anys en silenci, tornen a la tradició, cultura i història de la Minorisa Romana, la Manresa moderna. Telèfon: 938733421
Altres armats a les comarques barcelonines - Estaferms de Badalona -confraria de Sant Anastasi - Armats de Moiá - Armats de Vic - Armats de Sta. Coloma de Gramanet - Armats de l'Hospitalet de Llobregat-Cofradia "15+1" - Armats de Martorell
Armats de la Sang de Lleida (Segrià)
Armats Los 7 Dolors de Juneda (Garrigues) - després de 30 anys d'inactivitat dels Armats, l'any 1999 una colla de gent entusiasta de Juneda, vàrem repredre la feina feta pels nostres antecessors. Telèfon: 973150565
Armats de la Congregació dels Dolors de Bellpuig (Urgell)
Armats Jueus d'Esterri d'Aneu (Pallars Sobirà)
Altres armats de les comarques lleidetanes - Cofradia del Dolors de Lleida - Armats de la Seu d'Urgell - Armats d'Oliana - Armats de Tirvia - Armats d'Àger - Armats de Bossòt
Armats d'Àger (la Noguera) - la primera sortida dels armats, es la nit de Dijous Sant i es limiten a fer acte de presència a l'Església i a una demostració de passos i cadenes, que tothom pot admirar a la plaça del poble. L'endemà, Divendres Sant, la gent es desperta amb el so de matraques, que la mainada fa repicar per tots els carrers, avisant així que tot és a punt pel Via Crucis. Els armats, acompanyats de les Samaritanes, guien aquesta processó que reviu els darrer cop acompanyant el cos de Jesús ja mort i la Verge dels Dolors. La gent, segueix aquesta comitiva, procurant mantenir-se en silenci rera l'amenaça de les Vestes, uns personatges inquietants que amagats sota una caputxa i vestit negre, s'encarreguen de mantenir l'ordre.
Altres armats de les comarques tarragonines - Armats de Reus - Armats de la Selva del Camp - Armats del Morell - Armats del Vendrell - Armats de Riudecols - Armats del Pla de Santa Maria - Armats de la Palma d'Ebre - Armats d'Alcover - Armats de Constantí - Armats del Gremi de Marejants de Tarragona - Soldats Romans de la Confraria de N. P. Jesus del Calvari de Reus - Soldats Romans de la Germandat de Sant Just i Pastor de Reus - Armats de Valls
Armats de Montbrió (el Baix Camp) - La confraria de la Sang es va fundar el 1681, i el 1855 ja tenia grup d'armats. L'any 1951 es va començar a fer la processó del Sant Enterrament, encapçalada pels armats, que també sortien a la processó del Silenci, i feien la guàrdia a la predicació de les Set Paraules. La tropa d'armats està formada pel capità, un corneta, dos timbalers i catorze soldats.
Armats de Torredembarra - Confraria de la Sang Telèfon: 977642317
Armats de Tarragona (Tarragonès)
Armats de Riudoms (el Baix Camp) - Els primers armats dels que se'n te constancia oral, daten de l'any 1888. Els primers vestits que van portar els armats de Riudoms els van fer persones del poble, malauradament aques5ts vestits van ser destruïts durant la guerra civil espanyola.
Armats de Flix (la Ribera d'Ebre) - es va fundar a principis de segle, en no tenir arxius que ho demostrin no podem dir la data exacta però hem trobat fotografies dels anys 1915 que ens donen més o menys la data de la seva fundació.
Armats de Montblanc (la Conca de Barberà) - el primer document que acredita l'existència de la Congregació de la Sang és del 22 d'abril de 1602. El càrrec d'armat sempre ha estat voluntari i gratuït. Antigament aquest manipul havia estat de 41 components, i a més tenien l'obligació d'assistir el Dijous Sant a visitar els Sagraments, i, naturalment anar a la processó del Dijous o Divendres Sant. Actualment a més d'aquests actes assisteixen al Viacrucis de les 8 del matí, i realitzen la Vetlla del Sant Crist de la Sang. També efectuen la recollida del "passos", i finalitzen amb la Processó del Sant Enterrament.
Armats de Vilallonga del Camp (el Tarragonès) - la confraria dels Armats de l'Església de Sant Martí de Vilallonga del Camp, data del segle XIX, aproximadament. Aquesta formació esta integrada per vuit soldats llancers, un timbaler, un trompeter i el capità. El vestuari, els cascs, l'armadura, l'escut i les llances són destil medieval. Aquest vestuari es va fer tot nou després de la guerra civil espanyola, a causa del seu deteriorament, però conservant-ne la mateixa estructura. Els Armats de Vilallonga del Camp surten el Diumenge de Rams, en la processó del Divendres Sant el matí i que va fins a l'ermita de la Mare de déu del Roser i el mateix dia, al vespre en la processó del Sant Enterrament.
Confraria del Sant Crist de Vilaplana (el Baix Camp)
Armats de la Pobla de Mafumet (el Tarragonès) - entitat que es va formar novament el mes d'abril de 1998, amb l'objectiu de continuar després de molts anys d'absència, amb la tradició de representar un grup d'armats durant les celebracions de la Setmana Santa del municipi. El grup esta format per: tres noies farisees de l'època, un porta estandard, dotze soldats de tropa, un capità de grup, un ajudant del capità i tretze músics.
Armats del Gremi de Pagesos de St. Llorenç i St. Isidre de Tarragona
Pretorians-Armats de l'Arboç (el Baix Penedès) - associació Cívica sense ànim de lucre, constituïda amb la finalitat de mantenir viva i preservar tots els actes populars i tradicionals de l´Arboç. Contribuir, donar dignitat a la processó de la Dolorosa i als actes de la Setmana Santa Arbocenca. Aprofundir en el coneixement i estudi de la seva història. Organitzar i promoure actes cívics, literaris, populars i folklòrics.
Armats i manaies - web realitzada per Joan Ramon Reverté i Maydeu, amb abundant informació històrica i fotogràfica sobre els armats o manaies, amb pàgina personal de cada manipul, fotografies, així com una agenda d'actualitat.
Manaies de Llagostera (el Gironès) - web dels Manaies de Llagostera, que sortim el divendres Sant, fem el Mercat Romà i anem a diverses trobades.
Armats de la Cofradia 15+1 de l'Hospitalet de Llobregat (el Baix Llobregat) - realitzem sortides a trobades i a festes populars, organitzem la Trobada d'Armats de l'Hospitalet de Llobregat i sortim a les processons de L'Hospitalet. Telèfon: 618444268
Armats de Mont-Roig del Camp (el Baix Camp) - l’última referència històrica de l’existència d’aquest element del folklore local data de l’any 1948. Van ser recuperats l'any 2011.
Armats de Les Borges Blanques (les Garrigues) - el grup es va crear per la setmana Santa del 2005 amb la col·laboració dels amics de la capelleta, el Sr. Joan y el Sr. Ramon. Mes tard es van unir el Grup dels Grums que van consolidar el grup. En la actualitat el grup està complet gracies a la ajuda de amics i familiars del poble que fan que la processó guanyi en atracció de la gent.
Armats de l'Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) - blog dels Armats de l'Espluga de Francolí.
Armats de Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat) - blog dels armats de Sant Vicenç dels Horts.
Estaferms de Badalona (el Barcelonès) - informació bàsica dels Estaferms de Badalona, una de les entitats d'armats més antigues de Catalunya. Se'n te la primera referència escrita l'any 1701 on es comenta que participen a la Processó del Silenci o de Dijous Sant a Badalona. Els Estaferms de Badalona ténen un pas característic molt lent que compensen amb el pas "Tercien" de marxa molt ràpida. Telèfon: 655462255
Manaies de Sant Daniel de Girona (el Gironès) - associació civil que vol adaptar als nostres temps la figura popular del "manaia" com a soldat pacífic, arrelat a la seva terra, encarnació de la tradició popular cristiana i compromès amb la seva ciutat i els seus veïns realitzant tasques de voluntariat Telèfon: 606436456

Els Armats de Tarragona. Els seus orígens a la península Ibèrica
Bertran Luengo, Jordi / Indústries Gràfiques Gabriel Gibert