Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Romeries i rogatives

Romeria del Rocío a Montcada i Reixac (el Vallès Occidental) - organitzada per la Fecac, convoca diverses entitats culturals andaluses de Catalunya (Hermandades Rocieras i Sinpecados) que reten culte a la Virgen del Rocío. Es construeix una capella que es destina per a allotjar la imatge de la Virgen del Rocío i és on se celebren tots els actes religiosos.
Romeria a l'ermita del Remei al Pont de Suert (l'Alta Ribagorça) - aplec que se celebra el dilluns de Pasqua Granada.
Romeria a l’ermita de la Mare de Déu dels Peixets a Alboraia (l'Horta Nord) - popular romeria a l'ermita de la Mare de Déu dels Peixets, situada a prop del mar, a la desembocadura del barranc de Carraixet que se celebra el dilluns després de Pentecosta. Commemora un miracle ocorregut segons la tradició al segle XIV quan un sacerdot d'Alboraia que anava a portar el viàtic a un jueu convers moribund d'Almàssera, en travessar el riu Carraixet va ensopegar i va perdre les sagrades formes, que més tard van aparèixer abans d’arribar al mar dins la boca de tres peixos que treien el seu cap fora l'aigua.
Festa de la Mare de Déu de l'Aldea (el Baix Ebre) - se celebra el dilluns de Pasqua Granada. Dissabte es trasllada la mare de déu fins a l'ermita, on després de la novena i l'imposició de les bandes a les pubilles, té lloc la ballada de jotes. L'endemà diumenge té lloc la missa cantada i la processó amb la imatge, un concurs de paelles i els bous, que també es fan dilluns.
Rogativa dels Pelegrins del Portell (els Ports) D'origen medieval, va ser en 1575, quan el bisbe de Tortosa, Joan Izquierdo, va dictaminar les disposicions per a la realització del pelegrinatge perquè aquesta guardés el respecte necessari d'una manifestació religiosa d'aquest tipus, així com la condició dels pelegrins ( entre ella la contundent prohibició de dones). Sent de les poques de tot el País Valencià que conserva tot el misticisme, religiositat i rigor en les seves normes al llarg de tota la celebració, fet que la fa destacar i li atorga un caràcter únic.
Romeria a l'ermita de Sant Onofre, Palau-saverdera (l'Alt Empordà) - cada any, per la segona Pasqua, els palauencs fan una romeria fins a aquesta ermita, acompanyada d’un dinar popular i d’una ballada de sardanes.