Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu d'agost > Processons de l'Enterrament

En molts indrets es celebra, el mateix 15 d’agost, la Processó de l’Enterrament, una processó que passeija la imatge de la Mare de Déu dorment pels principals carrers de la població, que són abundantment engalanats per a l’ocasió per tal de perfumar l’ambient. Aquest tipus de processons, en què diverses persones caracteritzades com a apòstols porten la imatge de la Mare de Déu estirada, és força freqüent en molts pobles catalans.

Festa de la Mare de Déu Assumta a s’Illot de Manacor (Mallorca) – festes patronals i festivitat dedicada a la Mare de Déu d’agost, patrona d’aquest municipi costaner, amb trasllat de la imatge des de l’església al moll, acompanyada per la banda de música. Després, processó marítima per tota la badia de s’Illot, amb participació d’embarcacions de pesca i barques ben engalanades amb paperí i palmes per a l’ocasió. Una altra vegada a terra, la processó continua fins la parròquia, on els mariners, les autoritats i els ciutadans realitzen una ofrena floral a la imatge de la Mare de Déu i es celebra una missa. L’endemà al vespre, processó de llanternes per la platja, amb la colla de xeremiers, i Sombrillada, sopar popular a la platja amb sombrilles. Telèfon: 971.84.91.00
Processó de la Mare de Déu d'Agost a Museros (l'Horta Nord) - processó amb la Mare de Déu adormida. Telèfon: 96.144.16.80
Processó de les Crestes a Valldemossa (Mallorca) - es celebra el 14 d'agost al vespre. La processó té el seu origen a principis del segle XVI, quan a la Seu de Palma va començar a celebrar-se una processó en la que la imatge de la Mare de Déu era portada pels 11 apòstols, els que -segons la tradició- foren els testimonis de l'assumpció de de Maria (tots excepte Tomàs). Les crestes són les àurees o nimbes que a mode de diademes duen els homes que porten la imatge. A Valldemossa la celebració està documentada per primera vegada el 1531. La imatge de la Mare de Déu Morta surt en processó des de l'església de Sant Bartomeu pels carrera adjacents i torna a entrar al temple parroquial per la porta principal. Dissabte la processó fa el recorregut invers.

Valldemossa a la Miramar. Els primers cinc plecs de Cultura Popular
Diversos autors, / Documenta Balear