NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu d'agost > Actes de foc i pòlvora


il·lustració de la notícia
 Cordà i coetà
Bétera (el Camp de Túria)
La Cordà i la Coetà que tenen lloc en motiu de les festes de la Mare de Déu d’Agost de Bétera són dues espectaculars i impressionants manifestacions festives que, sota la forma d’ofrena i joc amb els coets, expressen tota la potència de la cultura coetera valenciana.


il·lustració de la notícia
 Correfoc
la Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà)
D’entre els actes més concorreguts de la Festa Major de la Bisbal destaca l’anomenat Correfoc que, a la capital baixempordanesa, no és un correfoc normal ni el protagonitzen diables, sinó que està inspirat per la figura del Drac, una peça de la imatgeria festiva local que data del segle XVIII.


Nit de Maria a Vinyols i els Arcs (el Tarrgonès) - la vigília, Vetlla Eucarística Mariana. El dia 15 al matí i a la tarda a la Parròquia de santa Caterina, missa pels difunts i Rosari cantat. Al vespre, Nit de Maria, amb processó de torxes pel poble. Hi acudeix gent de diferents punts del Camp de Tarragona (Reus, Vinyols, Les Borges del Camp, Llorenç del Penedès i Vilaplana) i també d'altres ciutats com Lleida i Barberà del Vallès Telèfon: 977.79.33.64
Nit de l'Albada a Elx (el Baix Vinalopó) - El 13 d'agost, a les 23:15 hores comença una ofrena de focs artificials de tota la ciutat per a la Mare de Déu de l'Assumpció. Desenes de milers de coets són llançats des de les terrasses i els ponts en una ofrena de llum i so a la Mare de Déu en la vespra de la seua dormició. A la mitjana nit en punt, apagades totes lasses llums de la ciutat, des del campanar de la Basílica de Santa Maria és llançada una enorme palmera de focs artificials que, per uns instants, il·lumina tota la població. Esta és l'anomenada palmera de la Mare de Déu i és sufragada pel municipi. Després, en el mateix campanar, amb totes les seues campanes al vol, s'encén una silueta de la patrona d'Elx realitzada en foc que pot veure's des de totes les terrasses il·licitanes.
Tomb de foc de la Geltrú (el Garraf) - es fa el dia 15 d'agost o el dissabte més proper, en el marc de la Festa Major de la Geltrú, a partir de les 21h pels carrers i places. Organitzat per l'Associació d'Amics del Drac de la Geltrú. En acabar la cercavila del Tomb de Foc, a la Rambla del Castell s'hi fa l'avern infernal i l'encesa del Solstici, un artefacte pirotècnic amb cascades i punts de foc i l'encesa conjunta de totes les bèsties.
Festes de la Mare de Déu d'Agost a Campos (Migjorn) - pels volts del 15 d'agost. Un dels dies de la festa es fa la gran nit de foc, un correfoc que té la particularitat que està protagonitzat per una figura de bestiari marina: el Freu de Campos. També conegut com Sa Bèstia de ses Covetes, és una figura del bestiari fantàstic de foc amb la forma d'un peix amb cap de morena, cos de moll i cua de tintorera que suposadament viu a ses Covetes, la platja de Campos. El seu fill és l'Espireta, nascut l'any 2017. També surt per les festes de Sant Julià, pels volts del 9 de gener.
Encesa de la cala a Cala Alcafar, Aj. de Sant Lluís (Menorca) - dissabte després del 15 d’agost. Durant les festes patronals d'aquest petit nucli de pescadors situat al sud-est de l'illa de Menorca, els joves organitzen l’encesa d’una de les ribes d’aquesta cala amb milers de petits focs distribuïts per les roques i d’una gran foganya a la torre d'Alcalfar i l'illot des Torn que hi ha al principi, una tradició que data almenys de 1917 i que culmina amb un castell de focs. També s’organitza un concurs de castells de sorra a la platja.
Correfoc de la Festa major d'estiu de Garcia (la Ribera d'Ebre) - se celebra pels volts del 15 d'agost, diada de la Mare de Déu d'Agost. Compta amb un cèlebre correfoc, que té els seus orígens l'any 1985. Acostuma a caure en dissabte i s'inicia amb música, espectacles i el discurs desafiant del diable. Té el premi al millor acte cultural de les Terres de l’Ebre atorgat el 2003. Està organitzat per la Colla de Diables de Garcia "Lo Jordiet", colla de referència a tota la comarca. Hi participen altres colles de diables i espectadors vinguts d'arreu del país que es reuneixen per córrer i ballar sota una autèntica pluja de foc. Al acabar els veïns ruixen els diables a la plaça Catalunya i arriba la música en viu fins a l'alba.

Enviar articleEnviar enllaç



llegir
El Drac de la Bisbal
Frigola i Arpa, Jordi / Revista el Baix Empordà
Aquest article aborda la figura del Drac de la Bisbal, des d'un punt de ...

Bétera i el foc. 200 anys de coets a Bétera
Diversos autors, / Amics del coet de Bétera
DVD produÏt en motiu del cinquè aniversari de l'entitat Amics del Coet ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org