Ecosistema: Protagonistes > Balls parlats > Dames i Vells/Ball dels Malcasats

El Ball de Malcasats, també conegut en alguns llocs com a Dames i Vells és un ball parlat que s'estructura al voltant de diàlegs en format de versos malsonants en què s'expliquen "les veritats" a les autoritats, amb un toc de sàtira i gràcia. El ball de Dames i Vells havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Tenim documentat que es ballava a Tarragona (1515), Reus (1533), Montbrió del Camp (1698), Mont-roig del Camp (1816), La Selva del Camp (1816), Riudoms (1861), Porrera (1863), l'Arboç, el Vendrell, Vilanova, Vilafranca, Sitges... Aquesta profusió ens indica que devia ser un ball força popular i estimat pels nostres avantpassats.

Ball de Malcasats del Vendrell (el Baix Penedès) - apareix documentat ja amb identitat pròpia i diferenciat del de Dames i Vells a partir del 1845. La darrera activitat de representacions d'aquest gènere, amb parelles asexuades, data del 1910 al Vendrell. L 'any 1912 actua encara a l'Arboç el Ball de les Criades, de característiques similars. Finalment, l'any 1959 hi ha una darrera representació dels Malcasats per la Festa Major de la Geltrú els intèrprets són ja parelles d'ambdós sexes. Es recupera al Vendrell el 2001. Actualment formen part del seguici de la Festa Major del Vendrell.
Ball de Dames i Vells a Reus (el Baix Camp) - quatre vells decrèpits casats amb quatre dames que encara busquen guerra. Tals ancians, comencen a dir penjaments de les seves esposes i aquestes dels seus marits. La cosa va pujant de to i l'esquitxada, no només afecta a les pròpies relacions matrimonials, no, sinó que també rep allò que se'n diu l'entorn, polítics i altres estaments socials.
Ball de Malcasats de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - des de fa ja uns quants anys hi havia la voluntat de l'Agrupació de Balls Populars recuperar un ball parlat dels molts que existien antigament i que s'havien representat a la nostra vila. Cercant dades i documentació sobre aquests balls es va triar el Ball de Malcasats que antany s'havia ballat a Vilanova i la Geltrú. El Ball de Malcasats s'estrenà a Vilanova i la Geltrú el dissabte de Carnaval 4 de Març del 2000.
Ball de Dames i Vells de Tarragona (el Tarragonès) - amb una primera referència del 1514, el Ball de Dames i Vells de Tarragona és un dels més destacats en aquest gènere de ball parlat. Cada any per la Festa Major de Santa Tecla, es representa les històries i desavinences entre els personatges que representen el ball.
Dames i Vells de Mont-roig del Camp (el Baix Camp) - ball parlat datat al 1816 al poble i recuperat l'any 2017. El Ball surt en cercavila pels carrers del poble i fa les seves representacions en diferents places. La música va a càrrec del Grup "Kobla d'en Taudell" i el ball és a càrrec dels membres del grup de teatre "els Xuts".

Dames i vells: crònica desenfadada d'un Ball Parlat
Diversos autors, / Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas