Ecosistema: Protagonistes > Gegants > Gegantons

Gegantons negres de Valls (l'Alt Camp) - coneguts amb el nom de Lladrefaves i la seva dona. Una història que explica l'origen del Lladrefaves. Diu que és fill dels gegants de Mataró que, anant d'un poble a l'altre, van tenir el gegantó quan eren a Picamoixons i el van deixar als gegants de Valls perquè el cuidessin i el fessin gran. Conten que a aquest gegant li agraden molt les faves i durant els viatges ho aprofitava per posar-se en algun hort i atiborrar-se'n, així que se'l coneix com el Lladrefaves.
Gegantons Negritos de Tarragona (el Tarragonès) - Representen uns petits gegants negres construïts en talla de fusta. El "Negrito" llueix un vestit blanc i la "Negrita" un de ratlles vermelles i blanques. És obligat que el "Negrito" porti un rotllo de paper a la mà i la "Negrita" el lloro característic a la mateixa mà, la dreta. L'any 2006 se'n van fer una còpia fidedigna dels gegantons originals però amb fibra de vidre.
Gegantó Martí del Clot-Camp de l'Arpa, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - des de l'any 2000, per les Festes de Sant Martí, en Clotus i la Melis, gegants del Clot, tenen un fill el gegantó Martí. El gegantó del Clot és un nen mag que ha estat construït per ser portat pels nens i les nenes de la Colla de Geganters del Clot. En Martí desfila al costat dels seus pares i, el ball que fan aquest, també hi participa el gegantó.
Gegantons de Montornès del Vallès (el Vallès Oriental) - en Banyetes, un diable com a homenatge a Ramon Altimira, promotor de les tradicions catalanes a Montornès i l'Angeleta, que com el seu nom indica, és un Àngel tot i que amb expressió de dimonieta, com a contrapartida de l'altre gegantó en Banyetes.
Perot Lo Lladre de Barcelona (el Barcelonès) -és un gegantó que representa el famós bandoler català Perot Rocaguinarda, del bàndol dels nyerros, que actuaven a les zones rurals. Era natural d'Oristà i té un carrer on, segons la tradició, hi visqué amagat en una mena de cova que diu la gent que hi havia en aquest indret de la ciutat. Telèfon: 93.300.81.24
Gegantons vells del Pi, Barcelona (el Barcelonès) - el 1780, any en que el rei Carles III decretà la cèdula que restringia i prohibia la imatgeria festiva, la Parròquia de Santa Maria del Pi decidí crear una parella de gegantons, tal com indica el llibre de comptes de l’Obra del Pi. Però la primera referència documentada de la participació d’aquestes figures en un acte no arriba fins al Carnaval de 1798. Telèfon: 93.300.81.24

El Negrito de la Pau
Bertran Luengo, Jordi / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació