Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Fires i festes de terrissers, ceramistes i rajolers

Fira de l'olla
Breda (la Selva)
Breda dedica cada any un cap de setmana a donar a conèixer la seva extensa i important tradició terrissera, documentada ja a principis del segle XV i famosa arreu per les seves olles i cassoles, estris de cuina que durant segles han estat presents a totes les llars catalanes.

Cuita de forns de rajolers de les Gavarres - la cuita de rajols a les Gavarres va ser una activitat molt estesa fins fa mitjans del segle passat, i d’aquesta activitat en resten com a testimoni un gran nombre de rajoleries i forns. Entre aquests, el del mas Frigola de Sant Climent de Peralta és un dels conjunts més espectaculars. Amb l’objectiu de reviure el procés tradicional de cocció, el novembre de 2003 es va organitzar una primera cuita a la rajoleria del mas Plaja de Fitor, també al terme municipal de Forallac.
Fira de la rajola catalana a Mataró (el Maresme) - fira de la rajola catalana, la ceràmica decorada i la terrissa del Maresme. Es celebra a la Plaça Gran i també inclou parades amb llibres especialitzats. Es fa des 1988 i en l'actualitat és organitzada per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró.
Terrània a Montblanc (la Conca de Barberà) - festival internacional de Ceràmica de Motblanc que té lloc a finals de setembre, primers d'octubre, a l'antiga església de Sant Francesc. Amb tallers de ceràmica per a escoles, mercat, demostracions de torn i de modelat, projeccions sobre ceràmica, actuacions musicals, sorteig de peces de ceràmica entre els assistents, i demostracions de ceràmica amb artistes procedents d'arreu del món.
Fira de la Ceràmica de Sabadell (el Vallès Occidental) - organitzada per l'Associació de Ceramistes del Vallès a principis d'octubre. La primera edició va ser l'any 1986. Inclou demostracions, tallers, xerrades i una fira mercat on es poden apreciar i comprar les obres dels artistes ceramistes del Vallès. Telèfon: 687.03.90.42
Fira de Terrissa i Ceràmica a l'Hospitalet de Llobregat (el Baix Llobregat) - es celebra a principis de novembre, pels volts de la Plaça del Mercat. Des del 2012.
Fira d'Artesania i Turisme a Tivenys (el Baix Ebre) - la indústria de la terrissa de Tivenys (Baix Ebre) es remunta a l'època àrab, quan era la més important i més prolífica de la localitat. Avui en dia però, només queda una fàbrica destinada a l'elaboració de peces realitzades amb aquest material i especialitzada, sobretot, en ceràmica artística. Els seus productes han adquirit força prestigi i es distribueixen tant a nivell nacional com internacional. El segon cap de setmana d'octubre s'hi celebra la Fira d'Artesania i Turisme on els visitants poden gaudir d'una mostra de diverses activitats artesanals, entre elles, una demostració d'elaboració de la terrissa. Telèfon: 977 49 62 33
TastaOlletes, mostra de gastronomia i ceràmica de la Bisbal (el Baix Empordà) - tot un seguit d’activitats relacionades amb la ceràmica, amb la col·laboració de l’Associació Ceramistes de la Bisbal. Concurs de ratafies casolanes, els bars i restaurants participants ofereixen tastets i menús degustació als seus propis establiments, etc
Fira del Càntir a Barcelona (el Barcelonès) - té lloc a finals de novembre davant del Mercat de Santa Caterina (Passeig Francesc Cambó), situat al centre de la ciutat.

Ceràmica popular catalana
Corredor-Matheos, Josep / Edicions 62