Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Llegenda dels infants degollats

En la tradició cristiana, la història conta que quan el rei Herodes va conèixer la notícia del naixement de Jesucrist va fer matar tots els infants menors de 2 anys que havien nascut a Betlem. La veu popular diu que aquest cruel mètode de persecució del nounat va comportar el sacrifici de milers d’infants innocents que van ser degollats. La notícia d'aquesta massacre va córrer per tota la Cristiandat i en alguns indrets va generar manifestacions de caire festiu per recordar-la. L´Església també va contribuir-hi establint una festa anual en record a l'efemèride. Per altra banda, la relació entre les bromes i burles generalitzades i la llegenda dels infants degollats s'estableix a partir de les enganyifes que els pares dels infants es van haver d'empescar per tal de protegir els seus petits de l'assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes.

Festa dels Innocents a Peramea, Aj. Gerri de la Sal (el Pallars Sobirà) - a la petita església parroquial de Sant Cristòfol de Peramea hi ha una arqueta que conté les relíquies de tres dels més de 14.000 infants que van morir a Palestina, per ordre del rei Herodes. Els òssos (tres cranis petits i un esquelet de mig cos) van ser regalats pels comtes de Pallars i cada any el 28 de desembre se'n fa culte mitjançant una cerimònia que va acompanyada pe cant dels Goigs en Lloança dels Martirssants que la gent de Peramea se sap de memòria: “Puig del Rei la tirania, vos manà matar infants; ajudeu-nos cada dia, gloriosos màrtirs sants”. Segons una llegenda popular, els Sants Màrtirs o Martirssants–nom amb el qual són conegudes les relíquies venerades- eren propietat de Peracalç i els seus habitants se’ls van vendre als de Peramea per un porró de vinagre quan, en un àpat popular a l'estany de Montcortès, es van adonar que no podien amanir l’enciam. Del fet en va sortir aquesta corranda: “Màrtirs Sants de Peramea, /Cossos Sants de Peracalç,/ per un porró de vinagre/ vos vau vendre els Màrtirs Sants”.