NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Dones d'aigua (aloges, goges, encantades...)


Personatges fantàstics, pertanyents a l'imaginari popular, que apareixen durant la Nit de Sant Joan aprop d'indrets boscosos on hi ha aigua: rius, fonts, balmes, estanys i especialment, salts d'aigua i gorgs. La visió d'aquests genis de lloc femenins i de tipus aquàtic es produeix per efecte de la ingesta de determinades plantes enteògenes, com la belladona, o bé havent begut ungüents especials fets a partir de combinacions d'altres herbes amb propietats psicoactives. Les dones d’aigua, també conegudes localment per goges, aloges o paitides, apareixen en forma de belles i seductores nimfes que poblen el medi aquàtic i que aquesta nit estenen uns grans llençols blancs davant dels llocs on viuen, especialment aprop de salts d'aigua i els gorgs. Al mar, els personatges que apareixen són sirenes i encantades.


Festa Major i Nit de les dones d’aigua a Sant Joan les Fonts (la Garrotxa) - com ja és habitual, i coincidint amb la revetlla i la Festa Major del nostre municipi, a Sant Joan té lloc un espectacle únic de dansa i teatre: La nit de les dones d’aigua. Des de l'any 2004 que es representa aquest espectacle de la màgica i misteriosa llegenda de les dones d’aigua de Sant Joan, on s’explica que uns éssers fantàstics apareixen, durant uns instants, acompanyats dels follets i fades dels boscos de Sant Joan.
Dona d'aigua a la Viquipèdia - les dones d'aigua (també dites encantades, aloges, goges o paitides) són éssers de la mitologia catalana, figures femenines que habiten en indrets com estanys, torrents, salts d'aigua, fonts boscanes, gorgs, deus i grutes humitoses amb degotalls de pedra, on hi ha corrents d'aigües i llacs de cristall subterranis. Prenen forma de belles donzelles, d'ulls blaus o verd maragda. Tenen llargues cabelleres daurades o pelroges fulgurants als raigs del sol o a la llum de la lluna, que destrenades cascadegen fins als peus. Hi ha qui assegura d'haver-ne vist d'alades, com papallones o espiadimonis. Van nues o amb tuls transparents volàtils o atrapades a les belles formes del seu cos, o també amb túniques molt blanques o d'or empal·lidit.
Gorg de la goja a Sant Miquel del Fai (Riells) - La màgia d'aquell indret ha donat pas a moltes històries. Hi ha moltes llegendes que fan referència a dones, com una de cent donzelles que van ser entregades a un moro.
Dones d'aigua a les Estunes - aprop de l'estany de Banyoles diuen que hi ha un regne de dones d'aigua situat al Bosc de les Estunes. Les goges, segons les llegendes, el tenien com a lloc de la seva preferència i hi feien festes o bé hi filaven tota la nit. Tenien els seus palaus entre les esquerdes de les roques. Diuen que en nits serenes algú encara sent els seus cants i, de lluny, es pot veure la seva presència.
Catau de goges a l'estany de Noedes (el Conflent) - als gorgs (o estanys) de Noedes -que comprenen el gorg Estelat i el gorg Blau- conten que hi ha el catau de les goges. S'enfurismen quan algú gosa entrar en el seu indret. Es diu que un dia una fada s'enamorà d'un xicot i el captivà, l'ullprengué amb la blavor de l'estany amb la intenció d'endur-se'l al seu palau, dessota les aigües, però l'encanteri causà la mort del seu estimat.
Goges al Gorg Blau de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - a Torroella de Montgrí hi ha l'anomenat "gorg blau" on molts homes s'hi han ofegat sense deixar cap rastre, intentant perseguir la bellesa de les dones d’aigua.
Les Dones d’Aigua de La Foradada a Cantonigros (L’Esquirol) - fa molts i molts anys, tants que la gent no sap dir quants, corria la veu que en el Gorg de la Foradada hi vivien unes dones d´aigua. Aquestes fades habitaven en les profunditats de les aigües, on tenien el seu regne. Però les nits de lluna plena sortien a la superfície per sentir la suavitat de l´aire i prendre els raigs de lluna.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Catalunya: 50 excursions a cascades i salts d'aigua
de Déu Prats, Joan / Edicions Cossetània
Les cascades són indrets màgics plens d’energia que guarden històries i ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org