Ecosistema: Protagonistes > Balls parlats > Ball de Pastorets

El ball de pastorets té dos components essencials: en primer lloc és una dansa en la qual els balladors evolucionen colpejant uns bastons llargs i, de l’altra, sol comptar amb uns parlaments burlescos que figuren el diàleg entre uns pastors que arriben a la ciutat després de passar uns dies a la muntanya en contacte amb la natura.

Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - surt per la festa major de sant Fèlix.
Ball de Pastorets de Tarragona (el Tarragonès) - grups de ball amb diversos personatges i figures dels que es té la primera referència històrica l'any 1633 i que va ser recuperat després del franquisme.
Ball de pastorets de Sant Pere de Ribes (el Garraf) - surt per la Festa major en honor a Sant Pau (24 i 25 de gener) i per la Festa major en honor a Sant Pere (28 i 29 de juny).
Ball de pastorets del Vendrell (el Baix Penedès) - recuperat el 2006 per una quinzena de joves vendrellencs dins L'Embarcada, és un element festiu i de tradició de la vila del Vendrell. Aquest ball, d’arrels agrícoles, de colors vistosos i amb lligams històrics tant a la nostra vila com a la resta del Penedès, es balla en quadres d’un mínim de vuit persones, tal com es faria en un ball de bastons, però amb la particularitat dels seus elements decoratius: sarró, carabassa, bassetja i un llarg bastó decorat. Acompanyen el ball el sac de gemecs i flabiol i tamborí, instruments de tradició milenària a les nostres terres.
Ball de Pastorets de l'Arboç (el Baix Penedès) - és un ball que trenca amb la resta de modalitats conegudes pel fet de presentar el ball com una dansa de quatre parelles de pastores i pastors.
Ball de Pastorets de Reus (el Baix Camp) - a Reus, la referència més antiga que tenim per ara de la sortida d'aquest ball correspon a la festa major de 1725. El trobem esmentat altres cops al segle XVIII: el 4 d’agost de 1775 surt amb motiu de la festa en honor a sant Bernat Calvó i el 1798, en la festa del trasllat de la imatge de sant Domènec a la seva nova capella, al costat del portal de Monterols.
Ball de Pastorets de Sitges (el Garraf) El ball de pastorets es documenta a la vila de Sitges des de l’any 1853. A la vila de Sitges aquest ball es compon de set pastorets, un rabadà i un majoral i actualment l’edat dels seus components és de dotze fins a vint-i-cinc anys. El rabadà és el més jove i el majoral acostuma a ser el més gran. La bóta és l'estructura que es forma amb els bastons encreuats i a sobre hi puja el rabadà per dir el seu vers. Aquest també és un ball amb versos que s'interpreten, amb la seva característica tonada i tot fent petar la bassetja, la vigília de Sant Bartomeu després de la sortida de les dues. Durant la matinal infantil de Santa Tecla a Sitges, el dia 23 de setembre, una colla infantil representa aquest ball.
Ball de pastorets de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - el vestuari dels pastorets, és camisa i pantaló blancs armilla blanca guarnida amb flors de colors, faixa vermella, mocador de cap de colors virolats i un sarró i una carabassa penjades a les espatlles. Acostumen a anar acompanyats de sac de gemecs i flabiol i té tres tonades diferents que corresponen a cadascuna de les evolucions del ball. A Vilanova aquest ball està documentat des de mitjans del segle passat tot i que sembla provat que es molt més antic, l'Agrupació de Balls Populars el va recuperar l'any 1980 data des de la qual no ha deixat de sortir per la Festa Major.

El Ball de Pastorets: Bucòlica tendresa a redós de la festa
Miralles i Figueres, Eloi / Ajuntament de Tarragona