Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Publicacions satíriques

Un dels trets característics del Carnaval en diverses poblacions catalanes és la proliferació d'impresos i publicacions satíriques, en paper o electròniques, que aquests dies apareixen. Es tracta de fulls editats per col·lectius o individus, impresos i escampats per la ciutat per diversos mitjans i també blogs penjats a Internet. Totes aquestes publicacions que només es publiquen coincidint amb el Carnestoltes, tenen un caire divers però tenen en comú el fet que contenen tot tipus de sàtires, humor, burles i crítica social elaborada en clau local.

Temps de sàtires
Diferents poblacions
Una de les característiques de moltes festes de Carnaval catalanes és la presència de la sàtira. El cartell anunciador de la festa, les carrosses de les rues, els parlaments d’arribada i testament d'en Carnestoltes, les disfresses i les publicacions que aquests dies proliferen.. són instruments i espais privilegiats per a l'exercici de la sàtira carnavalesca.

El Quiosc del Carnestoltes - “El revistero carnavalero”, recull virtual de premsa satírica del Carnaval de Reus.
El Cap de Lluç - blog d'aquesta publicació carnavalesca, independent i il·legal del Carnaval de Reus. Sortim a l'espai binari per exercir el dret a enfotre'ns de tot bitxo vivent mentre el bitxo o la bitxa s'hi posi bé. I a qui li piqui, que es rasqui; i a qui li dolgui, que s'hi foti fulles.
La Conya Rosinca - revista carnavalesca del Carnaval de Roses. Qualsevol semblança amb la realitat és fruit de la casualitat i/o del consum abusiu de drogues, alcohol i d'altres substàncies estupefaents a altes hores de la matinada.
Revista satírica del Carnaval de Calaf (l'Anoia) El RISC és una revista satírica pensada crear una atmòsfera carnavalesca els dies previs de l'arribada del Rei Pellofa a Calaf. Arriscada, independent, satírica i calafina són els quatre trets principals de la revista. Com que l'humor no és universal; aquest espai web també vol ser una eina per recollir col.laboracions, emprenyades i felicitacions.
Fulletons satírics a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - durant els dies de Carnaval, la ciutat s'omple de fulletons satírics anònims que denuncien certes situacions locals. Es tracta de fulls impresos fotocopiats de mida mitjana, a dues cares, que es distribueixen en diferents indrets de la ciutat i es llancen pels carrers.
Les castanyes de Vilafranca (l'Alt Penedès) - als anys vint es generalitza també el costum de les "castanyes", versets satírics que durant la rua es deixaven anar en papers embolicats i que feien les delícies dels amants de la sàtira. Així, quan es parlava de tirar a terra les cases que hi ha sobre la Rambla de Sant Francesc s'havia sentit aquella que deia: «Cal Vamus anirà a terra/ farem un estadi nou,/ un born per a les verduleres/ perquè no es mullin quan plou»..

La sàtira. Una crossa imprescindible del Carnaval d'Encamp
Lara Sanchez, Yvan / Revista Caramella, 23