Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Renous de Reis

En algunes poblacions, especialment aquelles més amagades de les grans vies de pas, la canalla surt al carrer a fer tant xivarri com sigui possible amb tot tipus d'estris (pots i llaunes buides, calderons, carraus, corns i caragols de mar) per atraure l’atenció dels Reis d’Orient. Aquest costum popular és comú a diverses poblacions i normalment s'executa arrossegant pots i llaunes units per un cordill pels diversos carrers del poble mentre es canten les cançons pròpies de la diada. El costum també té algunes particularitats locals, com en alguns indrets, on els xiquets es pengen al coll un rast o reguitzell de campanilles, cascavells i picarols per tal de fer tant soroll com sigui possible.

Rastres de Reis
Vilaplana (el Baix Camp)
Cada 5 de gener, els xiquets i xiquetes de Vilaplana recorren amunt i avall els carrers i places del municipi arrossegant rastres de llaunes buides amb l’objectiu de fer el màxim de xivarri possible perquè els Reis d’Orient no passin de llarg i deixin els seus regals.

Esquellada de Reis
la Pobla de Lillet (el Berguedà)
Un soroll eixordador d’esquelles recorre la Pobla de Lillet cada 5 de gener, vigília de Reis. S’hi celebra l’Esquellada, una singular i ancestral tradició sonora que serveix per cridar i per atraure als Reis d’Orient cap al poble.

Les Petrolieres
Alcàntera de Xúquer (la Ribera Alta)
La vespra de reis, el dia 5 per la vesprada, els xiquets d'Alcàntera recorren els carrers del poble amb pots i llaunes lligades amb fils, arrastrant-les pel terra per fer tant de soroll com puguen per a que els Reis els escolten i no s'obliden de dur-los els regals.

Pots i llaunes la nit de Reis a Guiamets (el Priorat) - a Guiamets, on encara és vigent el costum d'arrossegar llaunes i pots la nit de Reis. Aquesta pràctica també era habitual a Torroja de Priorat i Capçanes (Priorat) i en d’altres pobles de la zona.
Arrossegament de calderons a La Freixneda - el dia 5 de gener els nens i nenes de La Freixneda arrastren "calderons" per la plaça, porxos i carrers de tot el poble per fer molt de soroll. D'aquesta manera creuen que els reis els poden escoltar i així els podran deixar molts regals la nit de Reis.
Altres rastres de Reis a Catalunya - antigament, en d’altres poblacions de Tarragona com Colledejou o Vinyols dels Arcs, els xiquets es penjaven del coll un rast o reguitzell de campanilles, cascavells i picarols dels que portaven els animals de treball i anaven pel poble fent soroll. Al Masroig i a València, el soroll es feia amb carraus i esquelles.
Llanderols a Betxí (la Plana Baixa) - esta tradició, perduda ja fa uns 40-45 anys, és una singularitat de Betxí, una senyal més d’identitat com a poble. Els llanderols són uns pots de metall (de llanda) als quals se’ls ha foradat el cul i per on es passa una corda i es forma una rastrera. Una vegada formada un dels xiquets arrossega la corda pels carrers fent soroll i els altres xiquets (provistos d’una vara) van pegant als pots. L’objectiu és fer soroll per tal que els Reis d’Orient el senten i així sàpiguen que allí hi ha xiquets i, per tant, els porten regals. Els llanderols es feien sempre la vespra dels dia de Reis. Totes les colles d’amics i amigues ja s’havien provist del seu llanderol i a poqueta veprada ja anaven pels carrers del poble amb els seus llanderols i les vares. Era habitual que les colles des dels 6-7 anys i fins els 12-13 isqueren la vespra del Reis amb els seus lladerols.
Esquellots de Reis a Ullastrell (el Vallès Occidental) - el mateix dia de la cavalcada, al matí, la Pista del Casal d'Ullastrell acull la rebuda amb esquellots als Reis d'Orient. Una tradició de fa ja moltes generacions d’anar a rebre els Reis d’Orient que els ullastrellencs fan amb uns llargs i sorollosos esquellots. Ho organitza l'AMPA Ceip Serralavella. Telèfon: 93.730.45.50
Rastres de Reis al País Valencià - n'hi ha constància a Ròtova, Bellreguard, Tavernes de la Valldigna i Vilamarxant.
Les petrolieres de Reis de Tivenys (el Baix Ebre) - A Tivenys, entre el riu i la serra de Cardó, la vespra màgica de Reis, els infants corren pels carrers arrossegant “petrolieres”, una eina rudimentària feta amb pots i llaunes units amb un cordill. Com que Tivenys està una mica amagat, cal que tots els xiquets i xiquetes surtin al carrer a fer soroll perquè Ses Majestats no passen de llarg i deixen els seus regals. Un sarabastall màgic per a atraure els Reis. Telèfon: 977.49.62.33